Tigerpodden: #Suomi100 och #dammenbrister

Tigerpodden: #Suomi100 och #dammenbrister

Tigern har gjort en ny inmutning genom att ge sig in i podcastvärlden. Tigerpodden fick premiär i fredags, och ska bli en återkommande företeelse varannan vecka. Vi ger en kort resumé över poddens innehåll här på bloggplats varje gång ett nytt avsnitt släpps.

I den första Tigerpodden tar sig poddvärdarna an två aktuella hashtaggar: #dammenbrister och #Finland100. ”Äntligen!” är det samlade omdömet om #metoo-kampanjen som svept som en flodvåg över världen, “det bästa som hänt sen … ja, jag vet inte när”, säger skådespelaren och studeranden Marika ParkkomäkiNy Tids redaktionssekreterare Marcus Floman påminner också om en incident för flera år sedan, som hade kunnat bli starten på en dammenbrister-kampanj, involverande Sanna Tahvanainen och Pär Stenbäck.

Alla fyra poddvärdar är urleda på hela Finland 100-firandet med all den krystade nationalism och kommersialism som det ger upphov till. Författaren Hannele Mikaela Taivassalo säger att hon endast använt hashtaggen #Suomi100 i ironiskt syfte. Parkkomäki har hittat en #Suomi100-likkista gjort av finskt virke och med blå sidendraperad insida, som säljs för  2017 euro. Kommunalarbetaren Jan Rundt föreslår att hela projektet kunde begravas i den.

Hör podden härunder (vi beklagar den dåliga ljudkvaliteten, poddstudions teknik valde just denna dag att inte samarbeta, så det blev inspelning med liten handinspelare):

Verksamhetsutskottet

3 kommentarer på “Tigerpodden: #Suomi100 och #dammenbrister

 1. Bra inmutning. Och ljudkvaliteten är alldeles tillräckligt bra.

  #dammenbrister har ju både dissats och än mer hissats i de två föregående blogginläggen och kommer ju att diskuteras på Club Tigerns giftiga manlighetskväll. I podden nämns ju Pärre med namn men det framgår inte om han då för tio år sen gick längre än att föreslå något som kunde ha blivit ett sexuellt närmande..

  Hysterin kring #Finland100 får sig välförtjänt ris. Vänstern borde absolut reclaima både flaggan och Finland, ett solidariskt, jämställt, mångkulturellt Finland, inte rumpfinnarnas inskränkta och rasistiska purilfinskhet !

 2. Så där allmänt sett har ju vänsterns claims på flagga och Finland varit rätt kortvariga, sen har liperikypärä slagit till igen. Kanske man borde se det hela som ett slags stafettlopp?

 3. Hej

  Det vore trevligt om ni publicerade adressen till RSS-flödet för podcasten, gärna som en länk vid varje avsnitt och på er Soundcloud-profil, så att programmet blir tillgängligt i alla vettiga podcast-appar.

  Soundclouds egna app är, trots sin popularitet för musiklyssning bland yngre användarsegment, ju inte precis en behaglig användarupplevelse för podcasts. Det oaktat är tjänsten är ett alldeles utmärkt och prismässigt konkurrenskraftig platform för hosting av podcasts. Jag använder själv tjänsten för samma ändamål.

  Jag hävdar också i sten att det, oberoende vad man tycker om Apple, lönar sig att göra sig besväret att lägga ut podcasten på iTunes, eller Apple Podcasts som tjänsten egentligen heter numer.

  Instruktioner finns här.

  Dels har Apple en väldigt stor marknadsandel bland aktiva podcastlyssnare, även i Finland.

  För det andra driver Apple ett öppet gränssnitt/sökmotor gentemot sin enorma, internationella katalog med podcasts. Många andra mindre podcast-appar, även på Android och andra platformer, använder Apples tjänst som en effektivt metod för att låta användare hitta podcasts. Ett bra alternativ på Android är en app som heter Castbox. Själv använder jag Overcast på iPhone.

  Hur osannolikt det än låter är Apple faktiskt lite av en ”gentle giant” på podcast-marknaden, dels också för att deras populära app tillåter användare att lägga till vilka som helst RSS-flöden, även personliga, betalda sådana från platformer som Patreon. Detta tillåter podcasts tjäna pengar med crowdfunding för exklusivmaterial oberoende av stora bolag.

  Det ser mycket ruggigt ut för podcasts om t.ex. slutna system som Spotify och Stitcher börjar ta över Apples marknadsandel. I Finland är Sanomas eländigt dåliga Supla-app ett praktexempel på ett liknande försök till walled garden.

  Mitt perspektiv bygger på mitt egna engagemang inom podcasts. Jag har två projekt:

  Very Finnish Problems, där jag i längden hoppas ifrågasätta smått nationalistiska tendenser och klyschor som finländskt välmående, vilka förekommer på min brittiska chefs populära facebooksida med samma namn.

  Min favorit är dock Iris & Melissa: Jatkoilla, något radikalfeminiska rants som torde falla innanför komedigenren. Nyårslöftet här är att försöka få med intervjuer med mer marginaliserade röster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.