Tigerpodden: Välfärdsstaten, Språket och Mannen

Tigerpodden: Välfärdsstaten, Språket och Mannen

I veckan som gick har Finlands riksdag röstat igenom den så kallade ”aktivmodellen” för arbetslösa, vilken innebär att arbetslösa går miste om kring 4 procent av sitt arbetslöshetsunderstöd om de inte lyckas hitta ett jobb, få praktik eller får fortbildning.

Detta i en situation då det knappt finns tillräckligt många lediga arbetsplatser för att ens en tiondedel av de arbetslösa skulle få jobb. Alltså straffas arbetslösa för att det inte finns tillräckligt mycket jobb i Finland. Ett mycket tydligare tecken på att välfärdsstaten håller på att monteras ned kan man knappast få, menar poddvärdarna Jesper Karlsson, Jan Rundt och Janne Wass, som i denna Tigerpodd tar avstamp i bland annat Ny Tids temanummer om just välfärdsstaten.

Poddvärdarna diskuterar också det politiska språket, ”newspeak” och Donald Trumps sju förbjudna ord för statsförvaltningen. Diskussionen återknyter också till den förra veckans samtal om #metoo och #dammenbrister, dels med utgångspunkt i debatten om toxisk maskulinitet på Klubb Tigern tidigare i december. ”För mig är det fullständigt klart att feminism betyder att män och kvinnor ska vara jämställda, och inte att feminismen är MOT män”, säger teaterproducenten Karlsson, som länge funderat på om han verkligen har gjort tillräckligt för jämställdheten för att få kalla sig för feminist. ”Men visst måste man ju också vara MOT männen om man är feminist på det sättet att man måste vara emot männens nuvarande förfördelning”, kontrar ex-bloggaren Rundt. Wass tror att en orsak till att så många män reagerat negativt på #metoo och övriga feministiska debatter är att de känner att de förlorar sin maktposition: ”Historiskt sett har män (vita heterosexuella dito, inflikar Karlsson) alltid kunnat ta plats i alla samhällets rum. När nu feministerna kommer och säger att deras röster inte är giltiga i den här diskussionen, att de ska sätta sig ner och hålla käften – på samma sätt som kvinnor fått höra genom historien -, skapar det en väldigt stark emotionell reaktion”.

Och eftersom poddvärdarna är finländare, måste de naturligtvis också diskutera alkohollagen.

 

Medverkande: Jesper Karlsson, Jan Rundt, Janne Wass
Teknik: Jesper Karlsson
Utgivare: Tigern rf
Ansvarig utgivare & klipp: Janne Wass

Följ också Tigern på Instagram och Facebook.

Verksamhetsgruppen

1 kommentar på “Tigerpodden: Välfärdsstaten, Språket och Mannen

  1. En Tigerpodd med 100 % män ! Gubbigt/grabbigt/snubbigt värre – typiskt politiskt-ideologiskt-objektivt-tråkigt-politisktkorrekt mansplainande. Mera personliga och obekväma tankar, åsikter och erfarenheter tack. Kan vi få nästa Tigerpodd med 100 % kvinnor tack. Om inte för annat så för genusbalansens skull..

    Nån av gu/gra/snubbarna beklagade sig över att ingen längre är rädd för revolution – men inför #metoo tycks män plötsligt bli väldigt skraja och upprörda – för en liten genusrevolution kantänka ?? Som ifrågasätter mäns makt och definitionsföreträde ??

    Och naturligtvis kunde podden inte låta bli att vädra klassiska antifeministiska vulgärargument; att feminism vore att ta rättigheter av män och ge till kvinnor, att feminismen kantänka vill ersätta patriarkat med matriarkat, att det vore så fruktansvärt komplicerat det här med jämställdhet / feminism. När det inte är svårare än att ersätta genusapartheid med genusdemokrati. Och FYI: alla feminister vet ju att det inte är männen som är fienderna utan patriarkatet, alias könsmaktssystemet, alias våldtäktskulturen. Giftig manlighet är patriarkatets version.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.