Egen, egendom, egennytta, egoism, allmännyttig

Egendomen är skyddad mer än fattiga människors rätt till hem, näring, hälsa. Detta vet alla. Detta till trots diskuteras gränserna till egoismen relativt sällan. Trump beslöt sänka skatterna, speciellt för de rikaste. Det är inte en överraskning. Han vill skydda sin egen framtid, sina barns framtid, alla rika människors framtid i frihetslandet USA.

Det är allmänt i den sk fria världen att förminska de verkligen rika människors betydelse för hela samhällets, nationens välfärd. Finansminister efter finansminister betygar att de rika beskattas alldeles tillräckligt. De gömmer sina inkomster genom olika operationer, tillåtna eller otillåtna. Det är inte heller fel, lagen tillåter olika avdrag osv.

Det här är inte väsentligt. Det väsentliga är att rikedom ger en chans att utnyttja det goda i världen på ett helt annat sätt än det vore möjligt för de ”vanliga” medborgarna. Ett väsent­ligt fel är att vi har i bruk löner som vida överskrider varje människas behov. Inom den pri­vata sektorn är detta sedan gammalt nästan en lag. Även statsägda företag ger de verk­ställande förmåner som sist och slutligen ingenting har att göra med resultat. Misslyckas hen, utdelas hen smärtpeng som motsvarar årslönen en vanlig, duktig polis får.

De människor som sitter i fyra, fem direktioner för privata eller statsägda företag lyfter ar­voden som är mycket större än den nytta företag kan få genom deras insats. Det är lika löjligt med företagschefernas löner. Ingen människa är värd mera än vad hen kan behöva för att klara livhanken. Städare, polis, vaktmästare, snickare, montör är precis lika viktiga för vårt samhälle, och alla samhällen, som någon jurist, präst, läkare, ingenjör. Alla är människor. Alla har samma rättigheter och skyldigheter. Varför pengavärdesätter vi dem så olika?

Fritidsvärlden är lika underligt funtad. Inom alla sportgrenar uppskattas människorna helt förnuftsvidrigt. Rika människor från många riken på jorden får fritt leka med olika lag eller olika idrottade eller tränare som om människovärdet inte skulle betyda någonting. De har utsugit sina pengar från jordklotet eller från sitt folk, mest från fattiga människor. Varken världens religiösa ledare eller institutioner som FN eller Röda Korset reagerar.

Saudiarabiska, amerikanska, ryska miljardärer har fuskat eller utsugit sina miljarder på sådana sätt som inte har någonting med etik att göra, för att inte tala om kärlek till nästan, medmänsklighet. Vapenhandlare leker även de med människoliv. Ingen makt reagerar. Desto flere skjuter.

Vad människan är en underlig skapelse, varelse, figur.

This entry was posted in Bloggar, Ilkka. Bookmark the permalink.

One Response to Egen, egendom, egennytta, egoism, allmännyttig

  1. Ernst Mecke says:

    The best way to understand human behaviour better is by reading up about field research in primates from authors like Jane Goodall, Shirley C. Strum, and many others since. From my own experience I can add the observation that monkeys have a VERY STRONG TENDENCY to pay attention to the behaviour of other monkeys present. On top of this comes in humans (and also other primates) culture, which is a set of ideas about what is good or evil or important and less so with which individuals are infected at a young age by them observing the spontaneous behaviour of adults/accepted authorities in the children’s presence; if these standards are shared by many they are called a culture, otherwise a neurosis. And then there are of course considerations which are in a way quite rational, but only rarely openly talked about. About some board member this can mean that he (mostly he) gets a huge salary not for being especially capable, but for having contact to other persons to whom one hopes to get contact via him (just think of those people who had a position in politics and are immediately offered very well-payed jobs in business once they leave political office.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.