Kosmologi vs poesi

Vår svenska samtalsgrupp ska ha gemensam sits med den finska poesigruppen kring en valfri finlandssvensk poet, den instundande Svenska dagen till ära. Så jag gick häromdan till vårt lokalbibliotek och lånade hem lite finlandssvensk poesi för att förbereda mig.

Så nu har jag suttit och bläddrat i olika volymer med finlandssvensk poesi och funderat på vilka dikter jag gillar så mycket att jag vill deklamera dem sen på krogen, och varför. Men det går allt trögare.

Jag började nämligen för en vecka sen läsa Stephen Hawkings postuma bok, Brief Answers to the Big Questions. Och – ursäkta nu finlandssvenska poeter – Hawkings sätt att populärvetenskapligt förklara hur universum har uppstått ur Big Bang med hjälp av relativitetsteori och kvantfysik och livet med hjälp av kemi och darwinism slår nog poesin ur brädet – mitt bräde – utan nämnvärd konkurrens. Men så är jag ju ingenjör förstås, och inte för tillfället i behov av dessvidare emotionell introspektion.

Finns det en gud, hur började allting, finns det (annat) intelligent liv i universum, kan vi se in i framtiden, vad finns inuti ett svart hål, är tidsresor möjliga, kommer vi att överleva på Jorden, kommer vi att kolonisera rymden, kommer artificiell intelligens att konkurrera ut oss, hur ser vår framtid ut? Dessa är de stora frågor som Hawking helt kort vill besvara. Och han lyckas åtminstone i mitt tycke såpass bra att han konkurrerar ut poesin, emellanåt till och med nästan med dess egna medel; han kunde säkert ha blivit en bra poet om han inte fastnat för kosmologin.

Eller en bra lärare för den delen. Det är så uppenbart att han älskar sitt område eller sina områden passionerat – kosmologi, kvantfysik och matematik – och det är ju passionen till det man undervisar i som gör en lärare som inspirerar och motiverar sina elever. Han var professor i matematik vid Cambridge och publicerade en massa böcker, av vilka A Brief History of Time sålde över tio miljoner exemplar och låg på Sunday Times bästsäljarlista i 237 veckor. Det gjordes för övrigt en film om honom med samma namn.

Hawking hann inte få Nobelpriset i fysik eftersom den efter honom uppkallade Hawking-strålningen från svarta hål inte kunde verifieras under hans livstid. Men han ligger åtminstone begravd mellan Newton som formulerade den lag, gravitationen, som styr universum och Darwin som formulerade den lag, det naturliga urvalet, som styr livet. Mycket symboliskt.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

One Response to Kosmologi vs poesi

  1. Heikki says:

    Runeberg, Aleksis Kivi (ex Stenvall) berättade att vid graven fick han själen… :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.