Tack Hbl för den fina artikeln om Naomi Klein och konspirationsteorierna

I Hbl ingick lördagen den 6 januari en fyrasidors artikel om Naomi Kleins nya bok Doppelgänger – En färd genom spegelvärlden. Artikeln är skriven av Karin Eriksson och bygger på egna intervjuer med såväl Naomi Klein som med hennes namne Naomi Wolf.

Vilken njutning, hela artikeln !  Läs den och skaffa Naomi Kleins nya bok Doppelgänger (Dubbelgångaren) som alltså utgivits på svenska. Jag skaffade boken strax före julen och har snart kommit igenom hela den tjocka boken.

Äntligen tar någon upp allt aktuellt i dagens internetvärld, i dagens virtuella värld där rätt blir fel och fel blir rätt.

Klein är ju känd sedan tidigare för oss på vänsterkanten via sina tidigare böcker, Chockdoktrinen, No Logo m.fl.

Hon blev vänsteraktivist redan som 20-åring och var en av de ledande personerna bakom Occupy Wall Street-rörelsen.

Dubbelgångaren skrev hon under slutet av Covidpandemin och den bygger mycket på intrycken hon fick under Coviden, då man var isolerad och bara kunde umgås virtuellt.

Boken och artikeln och intevjun nu i Hbl är också en våldsam uppgörelse med hennes namne Naomi Wolf, en av ledarfigurerna bakom feministrörelsen i USA. Wolf stod tidigare, hon med, på vänsterkanten politiskt men övergick plötsligt under pandemin till att börja lyssna på och stöda Steve Bannon och Trump. Hon blev en antivaxxare av första rang och fortsätter i den rollen nu.

Kleins bok handlar därför i första hand om en uppgörelse med dagens konspirationsteorier och -teoretiker. Hon visar hur flera anhängare av dessa teorier har hoppat över från att stöda vänstern till att stöda extremhögern. Det har ofta handlat om att vänstern inte vågat ge sig in i diskussion om eventuella ”fel” som gjordes av myndigheterna under coviden. Och då antivaxxarna nu ”modigt” tar itu med denna kritik så blir de samtidigt anhängare av en hel, vittomfattande, konspirationsteori på högersidan.

Boken och Hbl-artikeln har varit speciellt viktiga för just mig eftersom jag de senaste åren fört en synnerligen intensiv debatt med mina tidigare vänsterkompisar om just de här frågorna. Bland oss elöverkänsliga har antivaxxfrågan dessuom debatterats mer än annanstans eftersom 5G-motståndet ofta tagits upp som en käpphäst av konspirationsteoretikerna. Från antivaxxtankarna leder stigen sedan snabbt till stöd för Ryssland i Ukrainakriget och allmänt stöd för alla andra konspirationsteorier.

Jag har på känn att en del vänsterfolk och elöverkänsliga och sedan tidigare antivaxxare har haft lättare att falla för konspirationsteorierna än andra människor. Åtminstone i mina kretsar. Och speciellt gäller det här i Österbotten.

Därför kommer nu Naomi Kleins nya bok som en räddande ängel åtminstone för mig.

Tag upp boken och dess tema i era studiecirklar (finns sådana ännu i dagens poddvärld ? Eller i dagens influencervärld?)

2 kommentarer på “Tack Hbl för den fina artikeln om Naomi Klein och konspirationsteorierna

  1. Det var en fin artikel faktiskt och ditt beröm fick mig att beställa boken. Så om ett par veckor kan jag kommentera

  2. Tack. Kan rekommendera Anne Applebaums: Demokratins skymning om högersvängen i Polen efter milleniumskiftet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*