En liberal, en mjuk regering

Jag kunde, fick vara med om grundskolans första förvaltningsrunda på 1970-talet. I år har jag fått vara med om att läsa, hur något väsentligt i landets, kommunernas, ja kanske även landskapens ändras.

I stället för en livsförnekande, diskriminerande, kontrollerande och överlag negativ riktning hör vi om ett uppskattande, uppmuntrande styre. Det framlagda programmet påstår inte att livet i sig skulle bli enklare eller lättare att styra, bemästra eller förvalta. Viljan att tillsammans skapa något nytt, säg fast nya sätt att anställa folk, att tillsammans höja antalet fastanställda, minska antalet arbetslösa är någonting som vi inte hört av under de gångna åren under detta millennium. Inte heller har blivande ministrar tidigare under detta årtusende talat uppskattande om kulturen, utbildningen eller om att uppskatta även andra kulturer, invandrare, fred, tolerans…

Vårt radio- och tevebolag YLE har på många sätt gett utrymme åt tvivlande röster, människor som mycket pessimistiskt yttrar sig om den nya regeringen. Den har inte ännu hållit ett enda möte, aftonskola eller seminarium, ändå vet många, att det här kan inte genomföras.

Så påstod många om grundskolan, om könens lika värde, om öppen och fri sexualitet med ömsesidigt uppskattande, jämlikhet könen emellan, osv.

Personligen hoppas jag att vi vågar komma med och hoppas att öppenhet och frihet och tolerans och uppskattning människor emellan för till en värld med mera hopp, mera värme, mera frihet, mera förmedling, med mera avtal istället för arga uttalanden hotelser…

Idag lyssnade jag på en diskussion i radio. En sakkunnig målade upp en värld där allt splittras, handelsavtal kommer att försvinna, konkurrens vinner, de starka trampar de svagas rättigheter. Jo, det finns element i världen som släcker hoppet, om man så låter hända. Brexit, Trump, de är företeelser i nuet, men har de någon framtid? Det tror jag inte. Demokratin kan inte växa eller må bra när någon eller några inte vill godkänna att alla människor har lika värde, eller att lögnen ger en majoritet som kunde bestå.

Trump och Brexit, populistiska rörelser, europeiska regenter som styr med en majoritet mot mänskliga rättigheter, mot rättsväsendets oberoende, sådant kan inte i längden leva i en demokratisk union, ett demokratiskt land. Lögnerna kommer att förlora. Hur länge det kommer att ta innan människans lika värde blir erkänt, blir rättesnöret för EU, USA, Turkiet, osv, är svårt att säga. Hellre tror jag på sådant som vår nya regering programmerar än världens, folkens framtid under enväldiga människor. Erdogan, Trump, Orban, Putin, är just nu makthavare. Deras sätt att tänka har varken etiskt eller filosofiskt sett någonting med en demokrati att göra.

Greta Thunberg! När föds eller ställer upp en Greta eller Henrik som säger att makten, pengarna, egendom, allt inflytande till världens resurser kan inte fördelas som vi nu gör. Ekonomisystemet må vara vilket som helst men det kan inte leda till den plutokrati som nu är rådande. Hur detta än sker är våld inte den rätta lösningen. Beskattning är inte heller i detta nu ett fungerande alternativ. De människor, bolag, maktkoncentrationer som nu är rådande, som har för stor del av pengamakt kan inte godkänna förändringar. De anser sig ha allt för mycket att förlora. Redan nu gömmer de stora delar av sina beskattningsbara, ja till skattebetalandet berättigade intäkter, resurser för att slippa sitt samhälleliga ansvar. Vad skulle de göra om de måste dela med sig bestämmanderätten?

De har inte i det långa loppet alternativ.

This entry was posted in Bloggar, Ilkka. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.