Havsåska och kris och revolution i Europa 1936 och 2019

Det här är mitt tredje blogginlägg där jag utgår från Thomas Manns dagboksanteckningar från 1930-talet. Jag har nu läst 600 sidor dagboksanteckningar och en hel del annat material av Mann från 1930-talet. Och hela tiden jämför jag det som Mann skriver med situationen i Europa just nu – främst då såklart långdansen kring Englands Brexitförsök.

Det som slår mig också är hur nationalsocialisterna under medlet av 1930-talet i de olika europeiska länderna  autonomt gick framåt i land efter land. Allt var inte bara en följd av Hitlers framfart i tyskland. Mann informeras många gånger varje dag om händelserna i de olika länderna – situationen präglas hela tiden av blodiga konflikter mellan vänstern och högern i de olika  europeiska länderna. Mussolini kommer till makten i Italien och inleder krig i Afrika, spanska inbördeskriget startar, på Paris gator sker klasskampen i form av blodiga sammandrabbningar mellan högern och vänstern.I Tokyo i Japan militärrevolt, nationalsocialisterna tar makten. Och varje dag ställer Hitler till med nya katastrofer i Tyskland. Mann  är på flykt i Schweiz men planerar att flytta till Österrike då nationalsocialisterna plötsligt går framåt där med stormsteg och han hamnar att tänka om. Snart vågar han inte bo kvar i Schweiz heller utan flyr till USA. Och ständigt pågår diplomatiska försök att skapa allianser mot Hitler. Allra mest kritiserar Thomas Mann nu Englands regering och parlamnet för att alltför mycket tro på Hitler och vägra att sätta sig medvetet emot honom. England är alltså problembarnet 1936 i Europa ! Pga att England hela tiden “vill förstå” Hitler och inte provocera alltför mycket så glider initiativet sakta över i händerna på Hitler (och Franco och Mussolini). Ännu 1935 trodde inte Mann på krig i Europa. I slutet av 1936 krigas det redan på många håll och berättelser och avslöjanden om koncentrationslägren i Tyskland sipprar ut. Nu slår Mann till och går öppet ut med en uppmaning till Europas intellektuella att motsätta sig tyrannen Hitler.

Och vad händer dessa veckor 2019 i Europa ? England är igen den största bråkstaken med sitt Shakespearsaktiga brexitspel. Just nu medan jag skriver det här ser det ut som om man skulle glida mot nyval i England trots allt. Och vem kommer att vinna då ? Jo, det nya extremhögerpartiet som heter Brexit tillsammans med Tory, dvs. Johnsons och Mays parti. det kan vara möjligt att England genomför Brexit 1000 gånger hårdare än vad man menat med “Hard Brexit” – dvs. med hjälp av de konservativa och nationalsocialisterna i England.

I Italien hindrades ett nyval i sista sekunden förra veckan och femstjärnerörelsen (som ju är ganska vänster trots allt) får ledningen i den nya regeringen. Men situationen är kritisk. Liknar mycket 1936. I Tyskland vann extremhögern enorma framgångar i två östtyska förbundsstater i veckoslutets val (med cirka 27 % av rösterna) och Helsingin Sanomat har i går en fin analys gällande det tyska extremhögerpartiet. Det liknar på allt sett Ungerns motsvarande och Polens.

Det händer nu på alla fronter mycket i Europa – precis som under 1936, då Thomas Mann med avsky varje dag skriver i sin dagbok om nya hemskheter som Hitler ställt till med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.