Vintern på ankommande, katten jamar i mörkret

Småningom tycks då sommaren 2019 vara förbi. Kvar är den sköna mörka årstiden då man får sova hur länge som helst utan dåligt samvete (om man har förmånen att vara pensionär). En ganska mystisk sommar och lika skum höst. Klimatkrisen spökar nu på alla håll och gör att man inte vet hur man skall känna sig. Får man röka en fisk ens ? Leder det till för mycket kolavgaser och kolförluster ? Får man bada bastu ? Får man värma i stugan med ved eftersom man är elöverkänslig mot de flesta andra uppvärmningssystemen ?

Och hur skall den stackars Greta Thunberg komma tillbaka över Atlanten nu igen för att kunna delta i klimatmötet i Madrid utan att behöva flyga ? Enda chansen är väl att ta ett fraktfartyg. Som går på tung dieselolja. Eller kanske att flyga i ett lätt hybridflygplan. Varför är det här vårt problem ? Varför skall vi måste tänka på det och ”bära ansvar för överresan” ? Medan alla turistflygplan ständigt flyger över jordklotet i alla riktningar. Eller ”businessplan”.

Som vanligt har jag dag för dag följt med hur skogsbränderna rasat i Kalifornien åter en gång. Allra kraftigast har det igen brunnit i Sonomaregionen norr om San Fransisco, liksom det gjorde hösten 2017 då jag besökte området (med flygplan). Det har också brunnit inne i Los Angeles. Många världsberömda muséer har varit på vippen att brinna upp. Filmstjärnornas lyxhus har brunnit ned och bränderna rasar ännu. Kolla in på nätet under wildfires california

Jag har också läst teori om skogsbränderna på amerikanska sajter. Till en del handlar bränderna om att alla elledningar dras ovan jord där (vilket sker pga risken för jordbävningar). Och så handlar det om de starka stormvindarna, om torkan och om att allt som i princip kan brinna skapar en ökande brännbörda (på finska tulikuorma). Det är en tidsfråga innan  Kalifornien blir öken.

Att en gigantisk skogsbrand kan uppstå så här plötsligt och var som helst betyder att en mängd andra liknande katastrofer som relaterar till klimatkrisen också kan uppstå när som helst och var som helst. Speciellt då man rör sig kring tröskelvärden vad gäller temperatur mm. Hos oss i Finland betyder det här att vattnet när som helst kan stiga in i våra kärnkraftsanläggningar och slå ut kylningsystemen (som i Fukushima), eller elektriciteten kan slås ut eller snö och köld kan orsaka katastrof i kärnanläggningarna hos oss. Men ingen bryr sig. Förberedelserna för bygget av det nya ryska Rosatomägda och -styrda kärnkraftverket i Hanhikivi i Österbotten går vidare hela tiden (också nu då de Gröna är i regeringen) utan någon som helst kritik eller något motstånd. De gröna har inte yttrat något alls om detta sedan de kom med i regeringen.

Och mobiltelefonins 5G-generation håller på att uppstå utan minsta motstånd någonstans trots att mikrovågsstrålningen efter det kommer att öka miljonfaldigt överallt i Finland. Ja – ett visst motstånd finns det ju för att vara ärlig: Motståndet mot att jag berättar om farorna med 5G. Och detta motstånd kommer både av vänstermänniskor som av skeptiker och av industrins representanter. Jag är den farligaste ! För jag avslöjar hur mycket strålning 5G för med sig.

Helst skulle jag flytta ut i ödemarken nu och leva där på naturens villkor. Det borde jag ha gjort medan jag ännu var ung och hade krafter till vad som  helst. Till all lycka misslyckades jag i ett av mina största livsprojekt: Att få till stånd en socialistisk revolution i Finland. Hade jag lyckats skulle Finland idag se ut som Kolahalvön och de områden kring Vita Havet och Archangelsk  där Ryssland idag har dumpat sitt kärnvapenavfall eller experimenterar med helt nya kärnvapenprylar.

Måste sluta nu för kattorna jamar i mörkret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*