Kanske Coronan är en följd av den nya ”lilla istiden”

Funderade i natt på varför Coronan nu sprids så aggressivt i hela världen. Dels kan det vara en slump såklart, som ju är huvudteorin nu. En ödesdiger mutation och en i början enkel smittoöverföring.

Klimatuppvärmningen ligger säkert i bakgrunden också på många olika vis, och människornas aktivitet globalt. Och misstag och felbedömningar.

Men om man går bakåt i historien och tittar på tidigare epidemier så märker man snabbt att de oftast sammanfaller med såkallade nödår i naturen (och samhället). Och dessutom sammanfaller de ofta med det som t.e.x. kallades för ”Lilla istiden” i slutet av 1600-talet och början av 1700-talet. Då kom hemska epidemier under många vågor och år.

Lilla istiden var en följd av att solens aktivitet minskat betydligt under en ovanligt lång period. Också nu lever vi i en liknande situation. Solens aktivitet har varit nere i nästan noll nu underligt många år (räknat i antal solfläckar). Enligt alla prognoser borde aktiviteten ha ökat för länge sen men så händer det inte (kolla upp på sjaten Spaceweather.com). Inga solfläckar.

Det betyder att solvinden inte skyddar jorden just nu för den starka joniserande rymdstrålningen. I stället kommer stark radioaktiv strålning nu ner på jorden och påverkar hela livets fundament. T.ex. mutationer kan ske.

Ingen enskild faktor är avgörande nu utan många samverkande.

Läs i Spaceweather.com och begrunda. Också där diskuteras dylika frågor just nu.

Också de stora epidemierna under 1900-talet har oftast haft intressanta tidsmässiga överensstämmelser med solen aktivitetsperioder.

1 kommentar på “Kanske Coronan är en följd av den nya ”lilla istiden”

  1. I tend to agree that epidemics like the present one are the result of more than one factor, but as a biologist I feel like pointing to at least one factor which I think important in the present context: according to the reports the present virus came initially from bats. Which in turn means that the virus is simply not used to our system (nor our system to the virus). The situation is different with diseases which we have picked up a long time ago from some other species, such as the pocks (from cows), flus (from chickens and other birds), syphilis (from llamas), the plague (from the rats’ fleas). In all these traditional epidemics we have had time to find some cure, and also the responsible germ/virus had some time to mutate so that it does not kill its host so very fast, whereas the corona virus is NEW – for the simple reason that we traditionally do not have so much contact with bats, And also the situation that any new virus comes immediately to other continents by airplane is new and adds to the problem. Thus, the Space weather may have some influence, but there are indeed also other factors which add to our present troubles.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*