Livet under Coronan

Allt tycks förändras nu under Coronaepidemin. Eller kanske det är så att man nu blickar på allt med Coronaögon. Och blundar för en massa annat.

Tack och lov föll vår förra regerings Social- och hälsovårdsreform alldeles på slutrakan – den slutgiltiga privatiseringen av branschen hindrades därför, i det här skedet. I flera analyser som gjorts gällande Coronans grymma framfart i Sverige har man pekat på att den långtdrivna privatiseringen inom speciellt åldringsvården har varit en av huvuorsakerna till att Coronan skördat så många liv i Sverige. Det var just några fall av missvård inom den finska åldringsvården som fick Sote-reformen att falla i Finland. Och gällande de åldringsboenden i Finland där Coronan skördat mest dödsfall har man redan inlett polisundersökning av händelserna.

Jag hoppas att man nu så snart som möjligt börjar planera den nya Sotereformen i Finland, så länge nuvarande regering har stort stöd och sitter vid makten och så länge medborgarna minns att hälso- och socialvården är samhällets viktigaste fråga.

Sommaren kommer nu och samhället tycks ”öppnas upp” igen, fast Coronan ligger och lurar bakom varje hörn. Det är ett lustigt liv vi nu genomlever. Man blir matt av att bara läsa tidingarna och höra på nyheterna varje dag och få i sig nya teorier och slutsatser om epidemin hela tiden. Jag märker hur passiva människorna är på alla bloggar och i de diskussionsforum som jag deltar i (jag vet inget om Facebook för jag har aldrig anslutit mig dit). Ingen tycks ha ork att tänka och skriva och delta. Folk sitter i stugorna på landet, eller deppar i stan, och sköter allt på distans. Vi gör detta också i vårt husbolags styrelse här i Helsingfors där jag är ordförande. Men alla dessa teamsmöten är inte möten på riktigt. Folk orkar inte ens öppna videobilden av sig själv utan de flesta deltar bara som röst. Det känns inte äkta, det är mycket man går misste om då den fysiska kontakten saknas. Helt nya sorters konflikter uppstår och missförstånd. Den digitala kommunikationen är enligt mig inte äkta kommunikation. Den är ensidig och ”platt” och allt som sägs mellan raderna och i det fysiska mötet blir nu outsagt. För att vara ärlig: Jag tycker inte om stämningen i Teamsmötena. Inom familjen är det en helt annan sak att mötas inom Whatsup t.ex. Vi känner varann så bra att det räcker där med några små rader och antydningar och nån bild.

Så: Bristen på verklig organisk, fysisk kommunikation är det jag saknar mest nu. Och då den inte finns så görs nu en massa beslut på basen av otydliga digitala möten och diskussioner.

Konspirationsteorierna mår bra, de också nu. Allt vi inte vet om Coronan kan man säga vara beroende av konspirationsteorier. Vi gamla kommunister, om nån, vet att konspirationsteorier finns på riktigt och har en verklig grund. Hela vår kapitalismkritik bygger ju på en sorts konspiratiosnteori. Att det är ”marknadskrafterna” och ”kapitalet” som styr allt och ligger bakom alla planer. Och så är det ju säkert också men vad annat är detta om inte en konspirationsteori. Kapitalisternas hemliga organisationer och möten där alla beslut fattas. Och så var det ju med oss kommuniser på 1970-talet också. Inte var det alls ”arbetarklassen” som fattade alla politiska beslut inom vår revolutionära rörelse. Det var våra halv- eller helt hemliga möten som fattade dessa beslut. T.ex. Tiedonantajayhdistys alla rätt så hemliga organ. T.ex. vår ”skuggpolitibryå” som samlades fredagar klockan 7 eller 8 på morgonen och gjorde taktiska och strategiska beslut om strejker, linjedragning, planer på att erövra partidistrikt mm. Grundprincipen var att de som gått Sovjetunionens kommunistiska partis internationella partiskola hade rätt att delta. Och några mera. Skulle Teams ha funnits 1970-talet så hade man haft ”fönstret öppet till Moskva eller Leningrad” under hela mötet. Nu hade man bara sinnet öppet dit (eller telefonkontakt)

Det ”bästa” med Coronan är att den nu lyft fram frågan om mobilteknologins 5G på tapeten på riktigt. Enligt konspirationsteorier skulle 5G ge upphov till Coronasjukdom eftersom 5G:s mycket starka mikrovågsstrålning ständigt sänker människornas motståndskraft (immunitet). Så är det också antagligen: Radiovågornas ökning i vår omgivning ger utan vidare upphov till många sjukdomar, cancer, autoimmuna sjukdomar, svagt ständigt pyrande inflammationsläge i kroppen mm.

Det finns runt om i världen nu en aktiv Anti5G-rörelse som på vissa håll radikaliserats till den grad att man fällt sändarmaster och bränt basstationer. Vi svårt elöverkänsliga hör inte till dem som radikaliserats så här kraftigt men fakktum är att den här rörelsen aktiverats på många håll. I Holland krävde man att 5G skulle stängas med domstolsbeslut. Under veckan som gick behandaldes frågan i domstol och enligt beslutet fick industrin fortsätta med att sätta upp 5G-sändare. Men det finns åtkilliga kommuner och countys i världen som stoppat 5G. Flera av dem dessutom i Bay-area kring  San Fransisco.

Och Elon Musk har redan placerat ut ett hundratal med 5G-sändarsatelliter i omlopp kring Jorden med sina Space-X-raketer. Senast igår kväll då en bemannad raket sköts upp i USA. Samma raket lägger ut igen över 50 5G-satelliter i rymden. Inte ett ord om detta i pressmeddelandena.

En hel del händer i världen under ”Coronan” nu. Mycket sånt som man inte så gärna vill diskutera i offentligheten så Coronan fungerar bra som täckmantel för många stora beslut, som inte ”gynnar arbetarklassens behov” som jag skulle ha skrivit i Tiedonantaja 1975.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*