Snoriga ungar

Hittade på loppis ett seriealbum, Berglin nästa, av den svenske skämttecknaren Jan Berglin. Berglin, en av mina favorittecknare, lyckas se det absurda i vardagssituationer och händelser i tiden och gör humor av dem, en humor som blir väldigt specifikt svensk. På bakpärmen karakteriseras hans humor som ’som vanligt på samma gång universell och samtidsförankrad i ett socialrealistisklt Grå-Sverige’.

Lite som humorn i Roy Anderssons filmer, naturligtvis en favoritregissör.

Det här albumet är utgivet på Galago 2006, alltså för 14 år sen. Då var det visst nåt slags fågelinfluensa som härjade och Berglin har naturligtvis gjort en av sina fyrrutingar om den, här bara en av rutorna:

Nu med facit på hand och med coronan som en värre pandemi än fågelflunsan kan man ju konstatera att Berglin tog i lite i överkant. Svenskarna har ju de facto varit väldigt go’a att tas med och snällt fogat sig i Anders Tegnells förhållningsregler, som ju eventuellt går ut på att på ett kontrollerat sätt uppnå flockimmunitet utan att ändå överskrida vårdkapaciteten.

Men när man jämför Sveriges coronadödlighet med Pakistans verkar Berglin ha en poäng; dödligheten i Pakistan (ca 2 %) är bara en tredjedel av dödligheten i Sverige (ca 7 %). Men skillnaden förklaras sannolikt av skillnaden i åldersstruktur. Sannolikt ska de officiella siffrorna i båda länderna dessutom i praktiken halveras på grund av alla som insjuknat utan symptom.

Dödligheten i Finland (4,5 %) ligger för övrigt precis mitt emellan den svenska och den pakistanska.

4 kommentarer på “Snoriga ungar

 1. Nu är det vi öster om Ålands hav som börjar bli svåra att tas med. En svensk fritidsbåt låg för någon dag sen vid Enskär, en tidigare sjöbevakningsstation utanför Eckerö. Det var hårt väder, en finskflaggad segelbåt var på väg in och det svenska paret hjälpte till att förtöja. Så gick var och en hem till sig och efter en stund kom damen på den finskflaggade båten och skällde ut svenskarna, som enligt henne inget hade där att göra och genast skulle fara hem.
  Och den finska flaggan. Kan ha varit en segelföreningsflagga. De är också blåvita och såna, segelföreningar, har vi två av i Mariehamn.
  För tydlighetens skull: Svenskar som har stuga eller annan egendom i Finland och på Åland, är tillåtna liksom svenskar som rör sig med fritidsbåt. (Men snoriga ungar ska dom helst inte släpa på.)

 2. Problemen här är två: dels den gamla vanliga förmågan att skälla ut folk som man på något, ofta alldeles självuppfunnet sätt, tror gjort bort sig, eller ’inte hör till’. Men även det att personer från Sverige, det må vara med egen båt eller vad som, skall hålla en två veckors karantän vid ankomst till Finland – gäller ju även i Finland bosatta som kommer över från det hållet – och åtminstone hittills har det varit otroligt svårt att hitta någon som följer denna rekommendation (i Sverige betyder väl ’rekommendation’ ett snällt litet råd man kan ignorera om man inte har lust). Man blir orolig och kan lätt överreagera. Borde kanske det svenska paret ha satt upp en skylt ’vi är i karantän så förtöj själv för tusan!’? (Skriver detta i Västerås, men vi har redan avtalat både med butiken och med bagarn om hur vi hanterar karantänen när vi återvänt till Korpo)

 3. Sajten lawline.se definierar rekommendation så här:

  En rekommendation från en myndighet är en icke-juridiskt bindande uppmaning. Det finns alltså inga direkta konsekvenser av att bryta mot en rekommendation. Som utgångspunkt bör rekommendationer ändå följas, inte struntas i.

  Alltså precis som du Anders föreslår ’ett snällt litet råd man kan ignorera om man har lust’ – dvs som ger rum för bondförnuft och eget tänkande. Eller motsatsen..

 4. som sagt: finsk variant ’ändå följas’; svensk variant ’struntas i’ (grov förenkling)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.