Byt ut amerikanerna (och gränsbevakningen?)

”I morgon har vi den stora äran att ha Trump och Biden här i Nashville för nästa debatt – hoppas dom uppför sig bättre den här gången. Det är verkligen beklagligt att ett land som USA med 330 miljoner invånare bestämmer att folk som Trump och Biden är dom bästa kandidaterna till att styra landet. Här behöver vi verkligen nytt blod.”

Ovanstående skrev vår kompis i Nashville, sedan länge utflyttad från Åland, för några dagar sen. Man är benägen att hålla med. Biden i all ära, men han är ingen ungdom längre.

Ni har hört om QAanon, den där anonyma med konspirationsteorier som har samlat mängder med anhängare. De hade sommarfest i Kimito!!! Enligt QAnon finns det ett sataniskt pedofilnätverk bestående av demokrater och annat löst folk från näringslivet och Hollywood. Den som enligt QAnon leder kampen mot pedofilerna är Trump.
Och vad säger Trump?
-Jag är ledsen, men jag vet inget om det. Det jag vet är att de är starkt emot pedofili. De kämpar mycket hårt mot det men jag vet inget om det.
Vet, men vet inte.
Enligt en enkätundersökning gjord av Yahoo News/You Gov (nån som känner till?) tror hälften av Trumps anhängare på pedofiligrejen. Skulle världen bli bättre om man kunde byta ut det amerikanska folket?

Här på holmen håller vi oss med mer överblickbara – men olösliga – problem. Folk som kommer från Sverige ska visa papper på att de har rätt att stiga i land här. Så har er regering bestämt. Och för att kolla pappren har man placerat ut gränsbevakare. Och dessa stackars gränsbevakare ska konfrontera sturska ålänningar, som vägrar tala finska. Som till och med vägrar tala engelska. Och gränsbevakarna kan i vissa fall ingen svenska.

Det är inte gränsbevakargossarnas och -flickornas fel att de placeras i Mariehamn, Eckerö eller Långnäs trots att de inte kan svenska. Det är helt enkelt brist på personal i coronatider. Inte så att de ligger utslagna av viruset utan för att det krävs mycket mer personal nu när alla resenärer skall checkas.

Och då kan det gå som för Arne häromdagen. ”Dokumentti”, sade gränsbevakaren när Arne skulle gå i land. Arne svarade nånting på svenska, men förstod ju det nästan svenska ordet ”dokumentti” och tog fram skatteintyg på att han äger en fastighet på holmen och har rätt att gå i land.
Men. ”Dokumentti” var avfattat på svenska. Det gick inte att förstå, så gränsbevakaren försökte på nytt få Arne att tala ett begripligt språk, dvs engelska.

Nu är det så att denne Arne i tiden var förvaltn ingschef på landskapsregeringen, vilket betyder högsta tjänsteman inom den åländska förvaltningen. Och då talar man av princip inte finska eller andra främmande språk med riksmyndigheterna, eftersom lagen säger att det är svenska som gäller. Och om de sturska ålänningarna inte tjatar om detta i tid och otid så glöms det bort.

Hur Arne bar sig åt vet jag inte, men i land kom han. Och blev en lokal nyhet. Gränsbevakningschefen bad så mycket om ursäkt och förklarade att det finns ett telefonnummer som gränsbevakarna kan ringa i liknande situationer för att få service för kunden/ passageraren på svenska. Och gränsbevakarna håller på och pluggar in fraser på svenska för att kunna serva folk. (Ålänningarna är inte dom enda svenskspråkiga som vill i land.) Men, tyckte han, situationen i dessa besvärliga tider kunde underlättas något om folk inte av princip vägrade tala annat än svenska.
Så kan man tycka. Men vår Arne visade ju god vilja genom att visa ”dokumentti”.
Vad skulle jag ha gjort? Har inte bestämt mig än.

This entry was posted in Bloggar, Harriet. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.