TIGERBLOGGEN LÄGGS INTE NER!

TIGERBLOGGEN LÄGGS INTE NER!

Christian Blom drar alldeles förhastade slutsatser i sitt senaste blogginlägg. Tigerns styrelse har inga planer på att lägga ner Tigerbloggen. Tvärtom har Tigerns styrelse och KRUT Collective som sköter förnyelsen av Tigerns webbsida beslutat att bloggen ska finnas kvar på den nya webbsidan.

Efter diskussioner mellan styrelsen och KRUT har vi format uppfattningen att Tigerbloggen har en aktiv och engagerad stab av skribenter, och det är en blogg som uppdateras ofta och innehåller många intressanta inlägg. Bloggens problem är att den får för liten spridning, saknar tydliga förhållningsregler och att skribenterna i praktiken skriver under pseudonymer. Men det här går att åtgärda.

Det som nu händer är att vi har kopplat Google Analytics till bloggen så vi får en uppfattning om hur stor spridning bloggen har och hur besökarstatistiken ser ut. När vi har analyserat den under en månad eller så, gör vi upp en plan för hur vi kan få bloggen mer attraktiv både för nya läsare och nya bloggare, och hur till exempel läsare bättre kunde lockas från Ny Tids webbsida till Tigerns dito och vice versa.

Sedan görs det upp en tydlig och kortfattad lista på riktlinjer för bloggskrivandet. Det handlar inte så mycket om vad man skriver som om hur man skriver, och några regler för vilka åsikter och uppfattningar man får eller inte får ha vill vi naturligtvis inte införa. Och om vi har ett dokument som alla skribenter kan skriva under, så är det också enklare för moderatorn att avgöra när man bör ingripa, om man nu behöver det. Det ska också göras tydligare på bloggen att skribenterna själva står för sina åsikter, och att det inte nödvändigtvis representerar Tigerns och Ny Tids linje, så behöver inte heller skribenterna fundera så mycket på den saken. Tydliga övertramp mot god netikett eller inlägg som ger uttryck för rasistiska, fascistiska eller i övrigt människofientliga åsikter accepteras naturligtvis inte, och inte heller personangrepp.

Fortsätt alltså att blogga med gott mod allihopa! Förhoppningen är att övergången till den nya bloggen och webbsidan ska gå så smidigt som möjligt, och vi kommer då vi fått en tydligare plan att kontakta alla bloggare. Hoppas det här blev klart!

Janne Wass

5 kommentarer på “TIGERBLOGGEN LÄGGS INTE NER!

 1. Fantastiskt !

  Falskt alarm alltså. Men kanske det i alla fall var bra att vi fick upp ögonen för hur viktig bloggen är och att vi tillsammans kan hitta på mera metoder att öppna upp den för en större läsarskala.

  En uppmaning till Tigerföreningen nu i alla fall: Ni får inte deleta allt som finns i bloggen nu då den nya hemsidan införs och blogen byter plats. Bloggen har ju sin historia nu och man bläddra tillbaka i den. I varje fall måste vi som skriver i god tid få veta ifall man ämnar dra ett streck över den gamla bloggen och dess innehåll. Så att vi hinner printa ut det vi vill av dess historia, eller få det lagrat på något annat vis. Allt som allt har jag själv t.ex. säkert skrivit några hundra sidor i bloggen. En hel liten bok.

  En viktig aspekt i samband med förnyelsen kommer väl att vara det att bloggen läses av mycket fler människor. Den får då en mer ”social” karaktär och bloggarna ställs inför en helt ny person med massor med anonyma människor som följer med vad vi skriver. Bara det här kommer ju att skapa ett nytt tryck på skrivandets innehåll, vad allt man vågar skriva. Hittills har det varit ganska skönt att skriva inför vad som kanske varit bara en liten skara med åhörare/åläsare. Det här nya trycket är på gott och ont. Och leder till både ökad självcensur och kanske ett nytt slag av artiklar.

  • Tanken är nog att bloggarkivet ska följa med också till den nya sidan, på ett eller annat sätt – det beror ju lite på vad som är tekniskt möjligt, men jag tror inte att det ska vara något oöverkomligt problem.

   Hur mycket nya läsare som tillkommer bloggen hänger ju nog till stor del också på bloggarna själva – det är ju ingen automatik i att det plötsligt kommer massor nya läsare för att vi öppnar ny sida. Trots att det finns många av skribenterna här som är avogt inställda till sociala medier, så är det ju så att det är där publiken finns. Och ju mer man delar blogginläggen på Facebook och Twitter, desto mer folk hittar det också till bloggen. Men sedan ska vi ju också se på vilka sätt det finns för Ny Tid och Tigern att på övriga sätt lyfta fram bloggen – till exempel som jag tidigare nämnde, en återkommande spalt med bloggcitat i Ny Tid, bättre synlighet på Ny Tids webbsida, etc. Om vi dessutom efter årsskiftet igenom kommer igång med Tigerpodden, kunde man ju också fundera om podd och blogg på nåt sätt bättre kunde samverka.

 2. Jag hör till dem som regelbundet följer bloggen, via en RSS-läsare (vet inte om sådana syns i er statistik). Ibland har jag upplevt att det verkar vara ganska vattentäta skott mellan tidningen och bloggen – om man inte *vet* att de som bloggar är Ny Tid närstående personer kan man inte gissa sig till det av innehållet, och då undrar man kanske varför Ny Tid alls ska upprätthålla en sådan blogg? Var är mervärdet, då bloggen inte nämner tidningen och tidningen inte nämner bloggen? Men det kanske blir en ändring om bloggen kommer in under samma tak som tidningen.
  Bra om ni fixar marknadsföringen – det borde vara obligatoriskt för skribenterna att själva puffa för sina inlägg i sociala medier (redaktionen har säkert tillräckligt med jobb som det är). Och dagens blogg är inte mobilvänlig, det bör ni fixa!

 3. Just som vi talar om poblemet med anonyma skribenter i boggen så uppenbarar du dig, bästa Worldord. Kan du inte öppna upp din identitet och sätta namn på dig ?

 4. Anonyma skribenter är nog inget större problem – de flesta bloggare använder sina förnamn som bloggarnamn och kommer troligen inte ha nåt emot att ha också efternamnet synligt. Jag föregår här och nu med gott exempel; ändrade i användarprofilen till att efternamnet också visas.

  Kommentarer får man – tycker jag – skriva under pseudonym om man vill, med risk för att bli censurerad / raderad av bloggaren ifråga eller moderator. Det liksom gör tröskeln lägre att kommentera och kanske få igång en diskussion.

  Det är ju inte Ny Tid som upprätthåller Tigerbloggen utan Tigern rf, som visserligen är Ny Tids utgivarförening men inte Ny Tid. Förhållningsregeln som nya bloggare har fått har varit att det är fritt fram så länge hen nu inte direkt dissar de värderingar Ny Tid står för; alltså kultur med vänsterknorr. Att Tigerbloggen skulle bli någotslags renlärig pendang till renläriga (fniss) Ny Tid tror jag inte skulle vara bra för någondera parten.

  Under samma ’tak’ dvs på samma webbsajt / URL är det väl inte heller meningen att Tigerns webbsajt ska komma, sajten har ju förutom bloggportalen mycket föreningsspecifikt innehåll som inte platsar på Ny Tids sajt och vice versa. Samma server kunde sajterna mycket väl samsas på men det vore användarna inte ens medvetna om.

  Att varken sajten eller bloggen för tillfället är mobilvänlig har Tigern varit mycket medveten om och det är en sak som definitivt ska åtgärdas.

  Marknadsföringen i ’wordords’ mening sköts ju tyvärr bäst genom delning på dessa så kallade sociala medier – själv har jag lovat mig själv att aldrig dela nånting whatsoever på sociala medier, vilket jag tyvärr brutit mot några få gånger. Har också länge ren funderat på att avsluta mitt FB-konto men hänger kvar av ren slöhet. Jag hoppas ju personligen att bloggens läsare kunde ta sig an den rollen, delarens alltså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*