Bäst om trump hade vunnit valet ???

Jag slogs nog av häpnad då jag läste Janne Wass ledare i det nya numret av Ny Tid (11/2020). Janne säger sig i hemlighet kanske ha önskat att Trump hade vunnit presidentvalet igen i USA nu i höst. Det hade kanske kunnat övertyga demokraterna  om att det är dags att ta itu med USA:s strukturella problem. Och med demokraternas interna linjeproblem, menar Wass.

Jo, det hade väl varit en läxa för demokraterna, men priset hade hela USA hamnat att betala, inte bara en del av demokraterna.

Det slog mig genast att situationen påminde om 1930-talet i Tyskland, då Hitler närmade sig den diktatoriska makten. Vänstern hade stora svårigheter då att försöka enas om en linje mot nazisterna och Hitler. Komintern lyckades inte ena sig om en linje (Kommunistiska internationalen), lika litet som intelligentian i Europa över lag. Jag har tidigare refererat till Thomas Manns  dagböcker från slutet av 1920- och början av 1930-talet. På varje sida beskriver Mann hur svårt det var för de intellektuella att försöka följa en gemensam politisk linje mot Hitler. Och vi vet följderna. Hitler tog makten och världskriget och judeförintelsen var följden. I TV1 i Finland går nu en ny säsong av den ypperliga tyska filmserien Babylon- Berlin, som följer upp Hitlers väg till makten.

Redan nu har Trump kommit skrämmande långt vad gäller att byta ut de federala tjänstemännen till sina egna trogna vapendragare. Om han hade fått fortsätta 4 år tillvid makten hade hans maktfullkomlighet blivit total och han hade antagligen helt lyckats förstöra alla demokratiska traditioner i USA.

Biden är såklart i kompromiss i det hänseendet, men en kompromiss som majoriteten av det amerkikanska folket vågade ställa sig bakom. Nu återstår allt det tunga och svåra: Att ändra det Trump fått till stånd och att få ordning i leden hos demokraterna.

Helsingin Sanomat hade idag en helsidesanalys av Barack Obamas nya biografi Det utlovade landet. I den kan man läsa sig till hur svårt det var också för Obama att hitta den rätta vägen i demokraternas politik under sin presidentperiod.

Därför är det miljoner gånger bättre nu att Biden vann (liksom det i tiden var då Obama gjorde det) och inte Trump. Med Biden vid ledningen i landet finns det en bättre chans att kämpa mot den extrema nationalismen och nästan rena nazismen som trump stått för.

Priset för 4 år till med Trump hade varit för högt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.