Konspirerar Tigern ?

Coronapandemin har fått ny kraft igen och nu muterar den också på ett skrämmande vis: De nya sydafrikanska och engelska virusvarianterna sprider sig mycket snabbare än den tidiga varianten från i våras. Och ändå har den nya mutationen  ännu inte landstigit ordentligt i t.ex. USA, där man förra lördagen noterade 277 000 nya coronasmittofall på en enda dag. Dödsfallen i coronan i USA är nu hela tiden uppe i över 35 000 under en tvåveckorsperiod. Också i Tyskland är dödsfallsantalet under de senaste två veckorna nästan 9 000. I Storbritanien stiger detta dödsfallsantal hela tiden nu och är för tillfället cirka 8 000.

Jämför de här talen med att det totala antalet smittade i Finland under hela pandemintiden är ca 37 000. Avlidna 565.

Vaccineringarna har kommit i gång men fortfarande vet man inte alls vilken effekt den kommer att få. I England har man beslutat att skjuta fram med många månader den andra sprutan, som borde ha givits inom en månad efter den första. Enligt forskare kommer det här eventuellt att leda till att ytterligare en mutation av viruset uppkommer, nu via de redan vaccinerade där immuniteten blivit på hälft.

Jag tar upp den här frågan igen eftersom det på den här bloggspalten under hela coronapandemin rått en ganska så skeptisk inställning till farorna med hela sjukdomen. Inte för att man hade gått så långt att man påstått att hela sjukdomen och vaccineringen vore ett påhitt för att kunna manipulera hela mänskligheten. Men man har försökt bevisa att sjukdomen inte alls är så dödlig ”som den ser ut” och att den egentligen inte skiljer sig mycket från en vanlig säsongsinfluensa.

Exakt samma attityd känner jag att riktas mot mig och elöverkänsligheten över lag, både på den här bloggen men så klart ännu starkare ute i det övriga samhället. Man skiter helt enkelt i att 5G kommer att tusenfaldiga mikrovågsstrålningen i samhället. Den nya digra telelagstiftningen godkändes för några veckor sedan i riksdagen utan att just alls kommenteras i pressen. I den nya lagen slogs nu fast att man frångår de gamla bestämmelserna om hur bredband och Internet skall ställas till förfogande för medborgarna i Finland. Alla medborgare skall ha tillgång till snabbt bredband. Tidigare var staten inne på att  bygga ut bredbandet via optisk fibernät och i slutändan ”teknikneutralt” (vilket betyder att operatörerna får besluta själva, tillsammans med konsumenterna,  om de för de sista metrarna innan medborgarnas  apparater bjuder ut trådbundet bredband eller trådlöst). I den nya lagen utgår man nu klart och tydligt från att trådlöst 5G prioriteras överallt. Inom ”Tigernvärlden” blinkar man inte ens åt vilka risker spridningen av 5G-strålningen för med sig. Eller om man gör det så handlar det i alla fall inte om hälsoriskerna.

Samma skeptiska attityder riktas bland vänstern och tyvärr också de gröna mot utbyggandet av kärnkraften i vårt land. Ingen annan än jag har i vår blogg påtalat de katastrofala riskerna med att låta Vladimir Putins Rosatom bygga Fennovoimas kärnkraftverk i Pyhäjoki i Norra Österbotten. Man kunde ju ens påtala de politiska riskerna med att ha ett rysktägt kärnkraftverk mitt i Finland. Ni har kanske tittat på tv-serien White Wall som går i tv just nu och som handlar om en slutförvarsgrotta för kärnavfall. I Finland har vi ju ”Onkalo” som på riktigt motsvarar det som visas i tv. Det som just nu utspelar sig i Pyhäjoki på byggnadsarbetsplatsen för Fennovoimas nya kärnkraftverk (som alltså inte ännu erhållit byggnadslov av regeringen) påminner skrämmande mycket om händelserna i White Wall. Ett gigantiskt landområde kring hela kärnkraftsplatsen i Pyhäjoki är helt avstängt som en hemlig zon och bevakas dygnet runt av både finska polisiära specialtrupper och av främmande civila bevakningstrupper. Jag har läst igenom rättegångsprotokollen och deras bilagor som förts vid förhör med antikärnkraftsmotständare som protesterat mot bygget och sett videouppspelningar därifrån. Idag är dessa motståndsaktivister bannlysta av alla i Finland, flera av dem har suttit fängslade upprepade gånger. Medan de äldre gröna politikerna som i tiden var med och protesterade mot olika ingrepp mot naturen idag är folkhjältar . Något har förändrats hos oss.

Och mitt i det centrala Helsingfors äger de ryska oligarkerna och politikerna  en för dem förträfflig havshamn, som står redo för vad som helst: Helsingfors docka på Munkholmen i ändan av Fabriksgatan och hundra meter från Bulevarden.

Ingen fara, säger många av mina gamla kommunistvänner, som fortfarande på riktigt anser att Ryssland är nästan socialistiskt.

Alla de här frågorna är mycket betydelsefulla för mig och mitt liv och min syn på samhället. Och ändå ryms de inte med i vänsterns politiska agenda just nu. Liksom inte egentligen heller ett fördömmande av det politiska våldet mot de fredliga demonstranterna i Belarus.

I mångt och mycket handlar allt det här om att man inte tar sakerna på allvar, man ser dem som ”fake news” eller som konspirationsteorier (t.ex. att Vladimir Putin skulle ha en hemlig agenda mot Finland som han förverkligar bl.a. via Tosatoms ägarandel iFennovoimabolaget).

Sanningen luckras upp helt enkelt och ifrågasätts med förenklade motargument i bl.a. de sociala medierna. Klassperspektiven förvrängs eller plockas bort. I stället hittar man på nya perspektiv: Generations, livsstils, genus mm. I alla de här perspektiven finns en gnutta sanning, men då de körs genom de sociala medierna förvrängs de till alltomfattande. Till all lycka hade vi taistoiter inte sociala medier till vårt förfogande på 1970-talet. Fast ändå nådde vi ju lika långt ut med vårt budskap. Jag minns en söndag på 1970-talet då Finlands kommunistparti fyllde 50 år och det firades på Olympiastadion. Händelsen var radionyheterna första nyhet hela dagen. Vi marscherade i våra blåa skjortor längs Mannerheimvägen mot Stadion, FKP:s flaggor vajade i hundratals längs hela Mannerheimvägen och jag kände en rysning av välbehag och stolthet i mitt ryggskinn. Långt senare har jag sett fotografier där Lapporörelsen och bondetåget marscherar på exakt denna plats med  fanorna i topp. Eller Mannerheim som rider på sin vita häst före de vita och tyska  trupperna, som marscherar in till Centrum.

2021 blir sannerligen ännu ett mystiskt år.

2 kommentarer på “Konspirerar Tigern ?

 1. YLEs och SVTs samproduktion White Wall är nog sällsynt dåligt som argument mot kärnkraft. Värsta sortens smörja, jag mådde nästan illa av att titta på den, inte en tillstymmelse till vetenskapligt eller ens kritiskt tänkande, enbart mystikskapande dravel med utomjordingar dessutom tydligen inblandade.

  Aftonbladet kallar serien ’ett riktigt sömnpiller – höstens tråkigaste serie, sällsynt osexig, nära nog spektakulärt torr, i fyra nyanser av grått’. Har inget med nån som helst verklighet att göra. Däremot verkar den ju besläktad med just konspirationsteorier, typ 5G orsakande corona.

 2. Bra att ”herr skeptikern” anmälde sig själv här….

  White Wall handlar ju i främsta rum om problematiken kring kärnavfallens slutförvar och om på vilka lösa boliner slutförvaren grundar sig hos oss, och egentligen i Sverige också. Det finns ingen ordentlig kritik mot Onkala-projektet i Finland. White Wall visar hur dylika projekt drivs igenom som privata entreprenörsprojekt. Och hur terrorister, om de så behagar, har ganska lätt att sabotera projektet. Att de sen plockat med ett element av något som påminner om 30 år gamla rymdfilmer är ju bara en krydda, som gör att man kan skapa diverse filosofiska och moraliska/etiska frågeställningar samtidigt.

  Tryggve Söderling fick för övrigt äran att, i samma anda som Bert här, gå lös på den fina Chernobylserien också i Hufvudstadsbladet för några månader sedan, på hela två sidor i tidningen.

  Tänk om någon orkade med att utveckla likadana perspektiv på Putins kommande kärnkraftverk i Pyhäjoki, som man nu gör i White Wall.

  Det var ju vad jag försökte påvisa i mitt blogginlägg – att kärnkraften och strålningen är ett heligt kapitel i Finland, och speciellt hos vänstern och de gröna. Något man absolut inte får kritisera. Och om man kritiserar elller ens problematiserar saken så beskylls man för att fara fram med konspirationsteorier – exakt som Bert nu visat.

  Varför ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*