Länge leve president Joe Biden

Joe Bidens installationstal i Washington i kväll väckte varma och starka känslor hos mig. Äntligen är demokraterna tillbaka igen och Trump bortjagad. Det var dessutom i sista sekunden som demokraterna nu tog över makten i USA. Attentatet mot kongresshuset på trettondagen visade att Trump och hans extremhögeranhängare är färdiga till vad som helst. Intressant är också att det nu senare visat sig att en hel del ryssar också deltog i stormningen av kongresshuset.

Ju mer tiden gått efter själva presidentvalet och Ny Tids ledarskrift efter valet, desto värre känns det att Ny Tids chefredaktör i november kunde göra en så allvarlig felbedömning av läget i USA, som denne då gjorde. Det hade varit bättre om trump vunnit valet, skrev cheredaktören då. Då hade demokraterna kanske fått sig en läxa och hunnit ordna upp i sina led.

Det hade gått mycket värre om Trump verkligen vunnit valet i höstas och fått fortsätta en period till. Nu ges de demokratiska krafterna i USA en chans att reda upp i landet, att försöka återställa demokratins grundläggande spelregler.

Trump är inte borta ännu. De sista orden han sade innan han lämnade flygbasen i Washington idag var att “vi kommer tillbaka ännu, i en eller annan form”.

Nu måste vi lära oss någonting av de här händelserna också här hemma i den finska inrikespolitiken. I den senaste partigallupen som publicerades denna vecka kom det fram att våra egna “trumpare”, Sannfinländarna, har blivit landets största parti. Och kommunalvalen står för dörren om några månader.

Månne inte det vore dags nu  att bilda en demokratisk front mot Sannfinländarna och extremhögern ? Sannfinländarnas stöd har ökat hela tiden utan att de ens har behövt föra någon egentlig kampanj. Det finns någonting i dagens politik och samhälle som matar deras understöd automatiskt. Det måste vi komma åt nu, och samtidigt måste vi tala om Sannfinländarna med klartext. Partiet representerar Finlands extremhöger. På samma vis som Trumps stora falang inom det republikanska partiet representerar USA:s extremhöger.

3 kommentarer på “Länge leve president Joe Biden

 1. Monstret har flyttat från Vita huset. Det är sant. Det är dessutom ett rimligt antagande att trumpismen den närmaste tiden kommer marginaliseras. Liksom varje annan del i den misslyckade statskuppen kommer vara misskrediterad för tillfället. Å sannolikt kommer även våra inhemska trumpister, Sannfinländarna å Sverigedemokraterna även de möta motgångar den närmaste tiden. Men problemets kärna, Imperiet och rövar(ny-)liberalismen är inte för den sakens skull försvunnen. Den har istället fått ett mänskligare ansikte. Bidens och Harris ansikte.
  Vi måste nu tillsammans inte bara reagera mot Imperiets politik, utan även presentera en alternativ världsbild. Det som just nu håller på att hända är världens, som vi känner den, undergång.
  Det vill säga – i spåren av den politiska krisen, pandemin, klimatkrisen och den ekonomiska depressionen – kommer vi inte längre kunna återvända till det “normala,” istället står vi inför ett vägskäl: vi kan välja deras undergång, att raskt bränna återstående resurser, varefter världen lär gå under som Titanic på sin jungfrufärd, eller kan vi konstatera att en annan undergång är möjlig, genom en radikal och progressiv politik med en alternativ ny värld som realistiskt lösning den utopiska idén är att vi senare kan fortsätta leva “normalt”).
  Mot denna bakgrund verkar Biden/Harris stå för den gamla ordningen: som kan befaras underbygga den världsbild som placerade ett monster i Vita huset Det i sin tur ledde till familjen Trumps extremhögerpopulism, murar mot Mexiko, i landets minskade FN-engagemang, i fortsatta försök att bygga pipliner genom Lakotas/Dakotas landområde, slutet på dealen om begränsningar i Irans möjligheter att bygga kärnvapen, fortsatta och utökade summariska avrättningar med drönare av världssystemets oppositionella i Mellanöstern, erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad etcetera.
  Men denna gamla ordning kan och bör inte bestå för som poeten (Yeats) säger: Things fall apart; the centre cannot hold; så även om monstret flyttar måste vårt motstånd mot Imperiet bestå

 2. Jag håller med nästan allt som du Joacim säger här men din ton är litet för hatisk. T.ex. att Biden/Harris verkar stå för den världsordning som bl.a. förde Trump till Vita Huset. Om man för den här logiken framåt så innebär det ju att vi nu också borde motarbeta Biden. Skrämmande. Bernie Sanders hade kanske varit mer vänster men han förlorade i ett öppet och demokratiskt val och de flesta av hans eventuella väljare valde Biden i slutomgången. Så demokaterna och vi alla som på något vis räknar oss till dem skall vara nöjda nu och ge allt vårt stöd åt honom och inte gnälla. Men nu först börjar den ordentliga kampen för att ändra på samhället i grunden.
  Dessutom stämmer det inte som du säger att det amerikanska rövarsamhället automatiskt hade lett till att Trump kom till makten. I finsk Tv gick alldeles nyligen en tvådelad skrämmande tv-film om Ku Klux Klanen i USA. Den om nåt visade att nazister och inhemska terrorister förekommit alltid i USA. Helt oberoende av vem som varit president. Den här vita makten påminner mycket mer om Hitlers rörelse mot makten i Tyskland, som visserligen skedde inom ramen för kapitalism, men Stalin tog sig till makten inom ramen för socialism och tog livet av fler människor än Hitler hann med. Och utan att ha uppstått ur “rövarkapitalism”. Det var rövarsocialism som ledde till Stalins terror.
  Det är intressant att vänstern och kommunisterna på 1930-talet hade lika svårt då som vänstern idag att förstå sig på och motarbeta nazismen. Den kommunistiska internationalen KOMINTERN hade 1933 en sista möjlighet att gå samman mot nazismen men de gjorde inte det. De trodde aldrig att nazismen skulle göra allt vad den sedan gjorde.

  Varför skulle Sannfinländarna och Sverigedemokraterna stöta på motgångar den närmaste tiden ? Allt pekar ju på att det går tvärtom nu. Och utan att de ännu ens egentligen har behövt koppla på sin ordentliga propagandaapparat.

  Och efter Trump har vi Putin att avslöja. I Ryssland tillåts ingen som helst oppositionspolitik. Se på hur Navalny behandlas. I USA kunde oppositionen ta sig till den högsta makten och störta en nazist från tronen.

  De här teorierna om världens förestående undergång som Joacim nämner är ju inte några trevliga perspektiv. Men om man öppnar ögonen så ser man hur ungdomen och många andra med dem idag har en stor uppsättning med livsbejakande perspektiv för oss.

  Jag var på 1970-talet kommunistpartiets “ekonomist” och forskade speciellt mycket kring statsmonopolistiska kapitalismen och det som vi kallade för kapitalismens allmänna kris. På den tiden var vi inne i den tredje fasen av denna allmänna kris och vi skissade redan med våra kolleger i Berlin och Moskva på den fjärde fasen. Nu är vi inne i denna fjärde fas, som kännetecknas av att kapitalismen inte mera själv kan rädda sig själv utan att det krävs globala, gemensamma åtgärder för att rädda världen (och kapitalismen hoppas ju på att själv samtidigt räddas)
  Här skall ni hoppa över till Naomi Klein och läsa hennes alla böcker.

  • Hej Christian. det var verkligen inte meningen att låta hatisk. Min lilla text här hade ambitionen att vara analytisk. Jo jag tror att vi bör motarbeta även Biden/Harris. Men vi måste samtidigt inse att Biden inte är Trump, och att han hitintills visat att USA åter deltar i Parisavtalet, att han faktiskt har ett program mot Covid-19, att han faktiskt har ett ekonomiskt stödprogram för de som drabbats av massarbetslöshet, att han tagit BLMs synpunkter på polisvåldet på allvar etcetera. Men inget tyder på att han tänker genomföra långsiktiga förändringar i USAs hela politik. Det har han inte heller mandat att göra. Inte ens ifall vi skulle experimentera med det kontrafaktiska antagandet att Bernie Sanders vann valet, så skulle Sanders kunna göra sådana förändringar(det är därför jag självklart höll på Sanders, samtidigt som jag hoppades att han inte skulle vinna. Presidentmakten i USA är knuten till lobbyister å näringslivsintressen, och resultatet är att det inte ytterst är presidenten som bestämmer).
   Jag tror du läste fel. Jag skrev rövar- (ny-)liberalismen, inte kapitalismen. Skillnaden är inte subtil. Liberalism skulle hypotetiskt kunna ge kapitalismen ett mänskligt ansikte, i fall den är socialliberalism, som den svenska socialdemokratin, det äldre svenska Folkpartiet, eller Roosvelts New Deal i USA.
   Sedan – jag är inte kommunist – utan frihetlig socialist, och har ofta kritiserat kommunismen på just de punkter du lägger fram.
   Världen som vi känner dens undergång är inget man bör frukta, utan istället bör vi spotta i händerna. Det gäller nu att bygga nytt och bättre.
   En sak till. Mitt konstaterande att SD och SannF snart kommer möta motgångar till följd av Trumps och hans tänkta statskupps nederlag, ligger i linje med hur våra europeiska länder brukar svara mot saker som händer i USA. Nu vet jag inte med Finland, men här i Sverige har SD gjort Trump till heders SDare. För auktoritetstroende väljare i extremhögern brukar nederlag tolkas som svaghet. Trump har förlorat samma val över 60 gånger (med alla rättliga överklaganden inräknade), han är alltså en överförlorare. Det bör leda till att SD och SannF som investerat så mycket i Trump kommer förlora på Trumps förluster.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.