Stormen ylar och Sanna Marins nya fina look attackeras

Det blir allt svårare att förstå sig på dagens politik. En stor förändring som skett är att regeringen inte mera tycks uppträda gemensamt som en enad politisk kraft. I stället finns det stora konflikter inom regeringen och det verkar finnas en stark opposition där också mot själva statsministern. Främst handlar det väl om Centerpartiet som hela tiden går åt Marin och ställer sig mer eller mindre på högeroppositionens sida. Kanske det handlar om att Centern bygger upp kommande ställningar i nästa regering tillsammans med Samlingspartiet och Sannfinländarna. De strävar mot en ny Sipiläs regering där de hoppas på större väljarstöd via en mer tydlig högerprofilering.

De ständiga attackerna mot Sanna Marin irriterar mig. Först gick man åt henne för att hon åt frukost i sin tjänstebostad på statens räkning. Nu för att hon bjuder in folk till sin tjänstebostad och umgås mer fritt med dem eller för att hon ändrat på sin look. Kanske ni minns alla de möten och fester som Urho Kekkonen ordnade på Ekudden under hela sin period som president. Men det var tillåtet för att han var man. Och alla hejade på honom bara.

Hur som helst så upplever jag något skrämmande i attackerna mot Marin. Och jag beslutar att ge mitt stöd åt henne i alla vändningar som sker.

Men det sker också positiva saker i regeringen. Minister Maria Ohisalo inleder snart sin mammaledighet och det såg länge ut som om Atte Harjanne då hade fått en ministerpost som ersättare för Ohisalo. Men till all lycka förhindrades det här. Regeringen ställs nämligen inom det närmaste året inför sitt kanske största beslut av alla (förutom anskaffningen av nya stridsflygplan) hittills: Putins skötebarn Rosatom och Fennovoima kommer snart att lämna in en ansökan om byggnadslov för kärnkraftreaktorn i Hanhikivi. Kraftverkets byggnadsgrunder byggs redan för fullt men Rosatom har inte förmått ge de behövliga ritningarnma för det kommande kärnkraftverket till finska strålsäkerhetsmyndigheten STUK. Atte Harjanne från De Grönas ledning är en av landets starkaste pådrivare av ny kärnkraft i Finland. Med honom som eventuell miljöminister hade regeringen  säkert sett mellan fingrarna på Rosatoms ritningar och godtagit deras förslag utan kritik.

Coronaepidemin fortsätter och nu handlar det mest om en ökad smittospridning bland de ovaccinerade. Jag har under den senaste tiden läst in mig ordentligt på vaccinmotståndarnas argument och det förvånar mig hur starkt ideologiska och politiska de är. Vaccinmotståndet bygger inte på någon lathet bland ungdomarna att sätta sig in i vaccinets betydelse och verkan utan det finns en enorm politisk, ideologisk och religiös kraft bakom detta motstånd, som skrämmer mig. Det är klart att det finns problem med vaccinets biverkningar och ingen vet med säkerhet hur hela viruset uppstod, men hela den teori som kosnpirationsteoretikerna och vaccinmotståndarna i Finland kommer med skiljer sig inte alls från USA:s förra president Trumps och hans anhängares teorier. Det är synd att man också kopplat ihop 5G-motsåndet med denna rörelse och att vaccinmotsåndarna använder 5G som ett argument för deras i det närmaste nymazistiska politik. Det här visar att extremhögrn i Finland hela tiden organiserar sig allt mer och deras budskap når nya anhängare. Högerns kommande makt byggs nu upp på alla fronter i Finland: Planerna på en kommande högerregering med allt vad det skulle innebära. Det finns ingenting som gjorde det omöjligt för en kommande enad högerfront att leda in Finland på liknande politiska banor som man valt i Ungern och Polen och en del andra länder.

Om mitt i detta skäller man ut Sanna Marin för att hon givit sitt stöd till dem inom kulturbranschen som drabbats svårast av nedskärningar i sina anslag nu.

I en kommande högerregering kommer ingen att ge sitt stöd till kulturfältet. Tvärtom kommer extremhögerns kulturpolitik att dominera såsom det skett i Ungern.

Mitt under den ylande stormen här ute vid havet får jag en känsla av att också samhällslivet nu igen står inför hårda prövningar. Partiernas gallupprognoser visar att högern hela tiden går framåt, samtidigt som högerkrafterna inom Centern  och tyvärr också bland De Gröna stärker sina ställningar. Hela skeppet vrids nu högerut i vinden.

Och ute på gräsmattan ser jag att havet stigit med 1,2 meter under de senaste timmarna. Det blåser starkt från höger.

1 kommentar på “Stormen ylar och Sanna Marins nya fina look attackeras

  1. As concerns COVID, I can to anybody who is on Facebook recommend to take a look at the group ”Political Psychology – Public Group” (and as it is public, anybody can have a look at the content) where I was on September 26 writing a longish piece titled ”Those ”Anti-Vaxxers””. And what I am nowadays usually stressing when commenting on the matter at all is the similarity of the activities of insisting on driving a car while under alcohol and on insisting on one’s ”freedom” while refusing vaccination. This just on the point of opposition to vaccinations. There are more points … .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*