Politisk ställning?

Jag hade inte vett att hålla käft när det igen i vår stadsdelsförening blev tal om vem som kunde tänkas åta sig uppdraget som kassör efter den nuvarande som ren ett par år har meddelat att hon vill avsäga sig uppdraget.

Ett tag hade jag ett par i mitt tycke väldigt kompetenta personer på kroken, den ena föredetta kassör för grannföreningen och den andra föredetta ekonomiansvarig i ett mindre företag. Båda var först åtminstone måttligt intresserade men hoppade sen av för att de ’inte ville binda sig’. Så när det blev akut kris på ett styrelsemöte muttrade jag att OK, jag kan väl sköta kassörskapet då. Man har ju ändå skött kassörskapet för Tigern i tiden..

Nu har jag börjat reda ut hur överflyttandet av användarrättigheterna till föreningens bankkonto ska gå till. Jag trodde att det skulle vara enkelt, bara att ringa banken och meddela, liksom. Hur fel hade jag inte.

Att flytta över rättigheterna till föreningens bankkonto visade sig nämligen vara en komplicerad och väldigt byråkratisk procedur.

Allra först måste föreningens nyvalda styrelse meddelas till patent- och registerstyrelsens föreningsregister, inklusive vem som har rätt att teckna föreningens namn. Sen måste man från nämnda register beställa ett registerutdrag där denna styrelse listas. Detta registerutdrag plus undertecknade och bevittnade protokollutdrag ur dels det föreningsmöte där den nya styrelsen valdes, dels det styrelsemöte där beslut fattades om ny kassör plus ytterligare föreningens stadgar och en lista över medlemmarna i styrelsen ska via bankens eget kommunikationssystem skickas till banken, i elektroniskt format då förstås.

Och här kommer det intressanta. Banken vill nämligen förutom namn, medborgarskap, hemvistland och födelsedatum ha uppgifter om styrelsemedlemmarnas eller deras släktingars politiska ställning! Vad det nu sen kan betyda, men skumt låter det, antagligen olagligt också. Plus personsignum för namntecknarna.

När banken fått de här uppgifterna, skickar de en inloggningskod till bankens datasystem, med vilken man – dvs jag – ska logga in där och uppdatera föreningens användarparametrar. Alltså egentligen göra deras jobb! Därefter ska man – dvs jag – ringa upp deras Business Center och meddela att uppgifterna uppdaterats, varefter de aktiverar de nya uppgifterna.

Puh! Men politisk ställning??? Räknas Tigerns kassörskap månntro?

6 kommentarer på “Politisk ställning?

 1. Jag har för mig att bankerna genom en EU-förordning är tvungen att känna till sina kunders ställning, inkl politik – för att kunna spåra (?) korruption och olaga påverkan har jag inbillat mig. Jag har också besvarat en liknande förfrågan för något år sen.

  Låter lite löjligt att man kollar normala bankkunder så noga, men sen blir man med byxorna nere när nån ändå ”lyckats” flytta 100 milj olagligt av tvättade pengar, typ..

  Men som sagt, här tror jag är orsaken. Om nån har exaktare koll på den aktuella lagparagrafen så berätta!

 2. Men hur kontrolleras en sån sak? Om jag inte är medlem i ett parti – vilket kanske inte heller går att kontrollera – så kan jag skriva dit vad som helst. Dvs om jag har nånting att dölja. Ifall jag är på gång att smussla över pengar till Isis så skriver jag att jag är sannfinländare osv. Och så finns det antagligen människor som inte har gjort klart för sig var de står politiskt.
  Om jag dyker upp med 100 miljoner euro i kontanter och vill öppna ett konto så förstår jag att banken vill veta ett och annat. Men nej, det verkar inte bra och definitivt inte effektivt.

 3. Det där låter som åsiktsregistrering faktist, i strid med grundläggande rättigheter. Särskilt då det gäller helt vanliga saker, transaktioner som är mer triviala, så tycker man det borde finnas ett förenklat regelverk som skulle tillämpas. Heltokigt att sätta resurser på onödiga verifikationer, är inte det bättre med något slags granskningsförfarande i fall misstanke, då om korruption på högre nivå, tycker man.

 4. OK tack för förtydligandet – att det gäller typ riksdagsledamöter och parti- och andra pampar – men det är ju lite tokigt att det ska komma från en privatperson som råkar läsa Tigerbloggen. På bankens (Nordea) webbsida står det nämligen bara ’politiskt ställning’, på den finska sidan står det ändå ’poliittisesti vaikutusvaltaisessa asemassa’ vilket ju bättre motsvarar förtydligandet, men Nordea tycks som vanligt skita i svenskan och använder tydligen Google Translator utan att bry sig om att ens korrekturläsa.

 5. Man kan ju svara att man är folkdemokrat så förstår bankledningen i varje fall inte vilken politisk inriktning man lutar åt. Jag gjorde det senast då en bank krävde motsvarande uppgifter av mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.