Vårdkrisen i Sverige och Finland – månne inte Finlands regionmodell är litet bättre än Sveriges

Lisa Gemmels artikel  i Ny Tid 1/2022 ger en bra beskrivning av vårdkrisen i Sverige, och samtidigt en skrämmande bild av läget inom den svenska hälsovården. Gemmel säger att regionreformen gällande vården, som genomfördes i Sverige för ett antal år sen skapat denna kris – tillsammans med privatiseringarna inom vårdsektorn. Och till sist förhåller hon sig ganska skeptisk eller varnande till Finlands nya vårdmodell med välfärdsområden. Hon låter liksom veta att Finland nu riskerar att hamna in i samma katastrofläge som Sverige. för att vi också antog en ”regionmodell” för vården.

 

Måhända kommer Finlands nya modell att misslyckas, men det finns en enorm skillnad i alla fall mellan den finska och den svenska modellen. Vi minns ju alla att vår förra regering, Juha Sipiläs regering, med alla medel försökte driva igenom en vårdreform i Finland för 4 år sedan, men misslyckades. Reformen föll i sista hand på juridiska grunder, men de facto föll den på ideologiska grunder. Sipiläs modell utgick från att vårdsektorn mycket snabbt skulle ha privatiserats. Den privata sektorn fick egentligen samma roll i den reformen som den offentliga sektorn. Månne den svenska modellen är uppbyggd på det här viset – hur skulle vården annars ha kunnat privatiseras så mycket som Gemmel beskriver i sin artikel ? Sipiläs reformförslag föll och regeringen avgick.

Sanna Marins reformmodell utgår nu från att det offentliga skall sköta vården med utgångspunkt i välfärdsregionerna till vilkas fullmäktigen folket får rösta sina representanter. Det är en jätte skillnad gentemot Sipiläs modell. Den privata vårdsektorn kommer att finnas kvar i Finland, men den lever sitt eget liv – visserligen ett rätt rikt och bra liv eftersom nästan all arbetsplatshälsovård sker privat.

Sanna Marin har inte precis socialiserat vården i Finland men hennes modell skapar en bättre grund nu för att utveckla den offentliga vården på ett autonomt vis, utan att den ständigt vore i konkurrens med den privata, såsom i Sverige, eller som jag förstått att läget är i Sverige.

Så låt oss nu inse att vår reform kanske är en bra grund för att förbättra vårdsektorn. Vi har skapat en modell där hela befolkningen kan vårdas mer eller mindre gratis. Och vi måste försvara den här modellen. Våga göra det. Våga tro på det staliga och offentliga. Annars privatiseras allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.