Snabbt handlat på börsen

Högfrekvenshandel är ett fenomen inom den amerikanska värdepappershandeln som många vet att skapar en orättvis marknad, men detaljerna förblir ofta rätt esoteriska. Därför är det också ofta svårt att föreslå fungerande förbättringar till saken.

Ett enkelt förbättringsförslag som ofta hörs är att förbjuda all automatiserad värdepappershandel. Men detta är orealistiskt, helt enkelt på grund av den enorma digitaliseringsvågen som sveper världen just nu (och som också möjliggör Tigerbloggen). Jag tänker inte gå in på problemen här, men hänvisar till några källor i slutet av texten. Däremot tar jag upp några föreslagna lösningar som verkligen är under beredning och kanske kan även träda i kraft i något skede.

Securities and Exchange Commission, SEC, är en myndighet i USA som granskar den amerikanska värdepappershandeln. År 2021 började SEC utforska metoder för att göra värdepappershandeln mer rättvis och effektiv för små investerare och offentliga företag.

Nuvarande regler säger att mäklare ska skicka kundernas order till den bästa marknaden för att utföra en handel. Men det mäklare egentligen gör är att skicka stora order till grossister som Citadel Securities och Virtu Financial. Dessa har i över ett årtionde anklagats för frontrunning, d.v.s. verksamhet där handlare smiter miljondels sekunder före vanliga investerare för att utnyttja prisinformationen för att göra en högre vinst. Det finns alternativ, såsom Nasdaq och IEX, men grossisterna har god marknadsföring och avtal.

Bland annat Robin Hood och Etoro, kända som aktiedetaljhandelsmäklare för vanliga konsumenter, blev kända under coronan då folk låg uttråkade i hemmasoffan och gjorde vinster på en uppåtgående aktiemarknad. Detaljhandelsmäklarna erbjuder sina kunder ”kostnadsfri” aktiehandel, och får betalt av grossisterna för att rikta handel till dem. Förfarande kallas betalning för orderflöde (payment for order flow, PFOF), och gör det möjlig t för grossisterna att utöva riskfri frontrunning värt miljarder dollar.

SEC vill att alla värdepappersorder istället riktas till auktioner där handlare tävlar om att få förverkliga dem. Detta skulle eliminera frontrunning. I stället för att förverkliga handeln i grossisternas egna handelsplatser, skulle auktionsmodellen göra grossisterna tvungna att konkurrera mot andra aktiehandelsfirmor och institutionella investerare.

SEC funderar också på att låta börser ange aktiepriser i enheter som är mindre än en amerikansk cent. Att öka antalet decimaler skulle ge börserna bättre möjligheter att konkurrera med grossister, som kan ge priser som är en bråkdel mindre eller högre än vad börsen anger. Marknaden för högfrekvenshandel skulle bli så fullsatt att det skulle bli väldigt svårt att göra vinst.

Flera firmor på Wall Street har agerat mot SECs planer genom att öka sin lobbning och marknadsföring. Detaljhandlaren Robin Hood har anställt flera f.d. SEC-anställda som lobbyister. Deras argument är att betalning för orderflöde har sänkt kostnader till en nivå som gör aktiemarknaden mer tillgänglig.

Även om detta stämmer, så gör grossisthandeln frontrunning möjlig och klår investerare på miljarder genom att utnyttja förhandsinformation som får dem att betala överpris. Investerare kan köpa en aktie avgiftsfritt. Men priset är dyrare aktier. Om man sparar 10 dollar på att köpa en aktie som är 15 dollar dyrare, har man egentligen förlorat 5 dollar. Talen är fiktiva, men multipliceras de med de miljoner order som dagligen utförs, blir det klar varför betalning för orderflöde är ett så lönsamt arrangemang för grossisten.

Betalning för orderflöde gör också marknaden som helhet mer ostabil. Grunden för frontrunning är små skenorder vars uppgift är att driva aktiernas pris i en viss riktning. Detta ger ett illusion av att marknaden har mer likviditet än vad den verkligen gör. Skenlikviditeten försvinner dock så fort det uppstår marknadsstörningar, varvid priserna kan växla väldigt mycket.

Man kan givetvis vara skeptisk om den amerikanska finansinspektion verkligen tänker ge ut förslag som gör marknaden mer rättvis för investerare. Men om de gör det, skulle förslagen kunna bli en del av regleringen för värdepappersmarknaden, då demokraterna utgör en majoritet i SECs styrelse.

Ett årtionde efter att det blev allmänt känt, verkar det som högfrekvenshandeln är på väg ut.

———————————————————-
Michael Lewis berättar i sin bok Flash Boys om högfrekvenshandel och historien om hur IEX grundades som en börs utan möjlighet till frontrunning.
https://www.modernista.se/bocker/flash-boys-uppror-pa-wall-street-0

Yle Arenan har ännu i några månader en fin dokumentär om automatiserad aktiehandel.
https://areena.yle.fi/1-50673901

Andra källor:
https://www.marketplace.org/2022/06/08/the-sec-is-set-to-propose-changes-to-stock-market-operations/
https://www.ft.com/content/748d7f04-8ce3-4934-8e88-0b9f6fb93206
https://www.wsj.com/articles/sec-closes-in-on-rules-that-could-reshape-how-stock-market-operates-11654544799
https://financefeeds.com/finra-fines-citadel-securities-trading-ahead-inactive-otc-customer-orders/

Intresserad av teknik, ekonomi och vetenskap, och skriver om dessa i mån av möjlighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.