Den sura tiggaren

Biden är sur på saudierna. Besöket i Saudiarabien gav inte väntat resultat.

Biden hade i juli rest till Saudiarabien för att försöka få saudierna att öka oljeproduktionen och på så vis sänka bränslekostnaderna hemma i USA som har stigit och hotar orsaka en valförlust för demokraterna. Biden tänkte att det skulle fixa sig genom att ordna en ny flygrutt och amerikanska vapen för saudierna.

Biden försökte också sälja OPEC-länderna idén att USA skulle ersätta eventuella inkomstförluster som en ökning av oljeproduktion skulle medföra. Sådana summor är rätt svåra att uppskatta efteråt, ger amerikanerna mera inflytande i ländernas politik, och själva betalningen är osäker efter en eventuell valförlust.

Ingen i OPEC föll för det idiotiska förslaget.

Saudierna ser inte att deras uppgift är att vara spelknappar för amerikansk inrikespolitik. Utav artighet höjde saudierna sin produktionskapacitet tillfälligt i september. Men förra veckan stödde saudierna beslutet i OPEC+ att minska oljeproduktionen med 2 miljoner barrel per dag fr.o.m. november och genom hela 2023, för att trycka priserna upp, möjligtvis till 100 dollar/barrel.

Ännu före OPECs möte försökte Bidenadministrationen övertala saudierna och andra oljeproducenter i OPEC att skjuta upp prishöjningen med en månad. Förgäves.

Efter mötet har Biden inte längre varit lika försonande, utan istället skällt ut saudierna. Men det påverkar inte saudierna, då Biden redan utlyst Saudiarabien till en pariastat och anklagat dem för diverse människorättskränkningar.

Genom att föra en självständig politik, har Saudiarabiens ekonomiska tillväxt detta år varit över 10%. Hur mycket demokraternas stöd vuxit återstår att se, men amerikanerna kanske kan fundera på mer konstruktiva relationer med länder de vill ha hjälp av.

Ett par källor:
https://www.wsj.com/articles/saudi-arabia-defied-u-s-warnings-ahead-of-opec-production-cut-11665504230
https://edition.cnn.com/2022/10/04/politics/white-house-lobby-opec-oil-production-cuts-gasoline-prices-midterms/index.html

Finska Yle och tidningarna skrev om OPECs beslut, men ur amerikansk synvinkel. Här säger Saudiarabiens oljeminister hur saken är till Reuters journalist:

Intresserad av teknik, ekonomi och vetenskap, och skriver om dessa i mån av möjlighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.