Inne i min 76 sommar

Äntligen har sommaren kommit igång på riktigt. Den långa och kyliga våren är bakom oss och jag klarar av att bo på landet igen utan att rymma till den jämna värmen i stan emellanåt. Det förvånar mig allt mer varje vår hur svårt det är att samla kraft och mod för att flytta ut till de ganska så primitiva förhållandena på stugan. Och sen då hösten kommer är det lika svårt att komma bort härifrån. Då har kroppen vant sig att klara av utelivet och allt vardagsslit här ute. I år har vi det dessutom svårare än tidigare tack vare att jag tvingades sluta ett visstidsavtal för min el här ute för 2 år framåt förra hösten då priserna var skyhöga. Under våren var momsnedsättningen för elen kännbar men nu sen början av juni får man inte mera någon nedsättning i priset. Jag betalar 22 cent per KWH dagtid och kring 17-18 cent nattetid, fast jag använder inte just mina elapparater om natten efter klockan 22. Vi klarar oss ganska bra med vedeldning fast det är jobbigt. Och det har visat sig att boilern, vattenpumpen och bykapparaten i praktiken drar ganska litet el jämfört med värmeelementen, som vi nu alltså för det mesta håller stängda.

Myndigheterna har nu slagit fast att elpriset inte får höjas med mer än högst 15 % per år, men elindustrin skiter i beslutet, enligt nyheterna denna vecka. Mitt elförbrukningspris här på landet höjdes i början av det här året från 4 cent till 22 cent per KWH. I stan betalar jag 13 cent per KWH men där är förbrukningen så liten att fakturans slutsumma inte höjs så mycket. Däremot tvingade Helen vårt husbolag att sluta ett ”hemligt” elavtal vid årsskiftet enligt vilket husbolaget betalar kring 25 cent per KWH. På årsnivå betyder det att husets kostnader ökar med över 5000 euro bara pga. elen. Avtalet är ”hemligt” eftersom Helen egentligen inte skulle ha fått göra ett dylikt kollektivt elavtal med en mängd olika husbolag samtidigt. Avtalet är dessutom så invecklat att elpriset väl kan komma att ytterligare höjas. Det bygger på diffusa futurer om förväntningarna kring elpriset. Inte alls på de verkliga produktionsprisen.

Dessutom planerar Helen att i snabb takt bygga ett kärnkraftverk mitt i Helsingfors, eventuellt under jorden, kanske under Fiskehamnen och Sumparen där Helen har byggt gigantiska grottor. Dessa ”små modulära” kärnkraftverk existerar alltså ännu inte någonstans i hela världen och Finlands strålskyddslagstiftning möjliggör inte heller byggande av dem, men Orpos nya regering har såklart tagit in i sitt regeringsprogram att lagens skall ändras ”blixtsnabbt” så att man kan bygga kärnkraftverk mitt i städerna, fast sådana inte existerar ännu. Hbl rapporterade senast idag om de här nya projekten.

Finland håller också på att donera ut mer eller mindre gratis enorma markområden för internationella solpanelbyggare och vindkraftsbolag. Alla internationella bolag tävlar om att få komma till Finland och dra nytta av de ytterst låga kostnaderna. Dessutom kommer de här internationella bolagen i framtiden sedan att äga merparten av Finlands elproduktion och kan höja priserna på el permanent till vilken nivå som helst för oss finländare, Det håller på att gå som det gick för gruvdriften i Finland. Guldgruvorna delas gratis ut till gigantiska multinationella placerare. Det enda de eventuellt hamnar att betala är litet fastighetsskatt. Och en skrattretande låg markhyra år markägarna.

Och Orpos regering ämnar sälja bort det sista av statlig egendom som ännu finns kvar. För att inte tala om allt annat vidrigt regeringen planerar att ställa till med.

Så här sitter jag framför vedspisen och väntar på att elpriset skall falla – tidigast om ett och ett halvt år.

4 kommentarer på “Inne i min 76 sommar

  1. Elförbrukningen på en sommarvilla är av den storleksordningen att solpaneler (t.ex. på ett södertak) kunde vara en lösning. Vanlig effekt anges till 0,2 kW/m2 dvs 2 kW för en 10 m2 panelyta vilket under en sommardag ger typ 20 kWh energi, 600 kWh i månaden. Gratis. Nåja efter inköps- och installationskostnader förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*