Finland, EU och Väst röstar NEJ till internationell skatterättvisa

Internationellt samarbete mot skattesmitning har hittills drivits huvudsakligen inom ramen för OECD. Även om det är bra att saken drivs i en internationell organisation, är OECD primärt en organisation för rika länder. Det har känts orättvist för utvecklingsländer att vara tvungna att följa regler som rika länder gjort upp sinsemellan.

För några veckor sedan, den 22 november, röstade man i FN för att grunda en skattekonvention. Skattekonventionen skulle erbjuda en mer jämlik möjlighet för fattiga länder att påverka internatonell skattepolitik.

Röstningsresultat i FN.

För konventionen röstade alla afrikanska länder, och nästan hela Sydamerika och Asien. USA, EU och länder allierade med väst röstade mot konventionen.

Röstningsresultatet följer ganska tydligt dagens geopolitiska linjer. Det är återigen ett exempel på hur Västvärldens inflytande minskar globalt, medan andra länder börjar få sin röst hörd.

EU har i flera år publicerat listor på länder som de anser ovilliga till samarbete i internationella skattefrågor. Ofta har listorna bestått av obskyra östater långt borta, medan EU:s egna skatteparadis, såsom Luxemburg och Nederländerna, lyst med sin frånvaro.

En FN-skattekonvention skulle ge bättre möjligheter att driva åtgärder också mot EU:s egna skatteparadis. Men risken att bli tvungen att följa ekonomiska avtal utarbetade av tidigare kolonier kan vara för mycket att stå ut med.

Det är inte att undra på att EU är motvilligt till skattesamarbete i en organisation där det inte själv har lika stort inflytande.

EU har kritiserat grundadet av ett FN-organ för att motarbeta skattesmitning med motiveringen att det duplicerar existerande arbete, och kan leda till försämringar i internationell lagstiftning. Men inget hindrar EU från att arbeta för lika starka åtgärder inom FN. Pionjärarbetet är ju redan gjort i OECD. Nu gäller det bara att slipa på det för att få ännu bättre globala standarder.

Det känns också rätt korkat att EU-länderna röstade mot skattekonventionen, då det ändå finns ett brett samtycke om problemets allvar. Då EU konstant undergräver sin egen internationella trovärdighet genom sanktioner mot godtyckligt valda länder och lika godtyckligt stöd för olika konflikter, skulle en jakande röst i skattefrågan varit ett enkelt sätt att skaffa sig ens lite internationell välvilja.

Det har uppskattats att skattekonventionen behöver 1,6 miljoner dollar för sin verksamhet. Med tanke på att internationell skattesmitning orsakar förluster på tiotals miljarder, är skattekonventionens utgifter negligerbara.

Nästa år ska FN börja arbeta på ett avtal om skattekonventionen. Nigerien, som koordinerade arbetet kring det omröstade förslaget, har sagt att alla länder är välkomna med i processen, oavsett hur de röstade.

Några källor:
https://unric.org/sv/fn-tar-djarva-steg-mot-ett-globalt-skatteavtal/

Jännitysnäytelmä YK:ssa: Historiallinen verosopimus nytkähti eteenpäin – näin Suomi ja muut länsimaat äänestivät

Maailman valtiot kiistelevät YK:ssa mullistavasta verosopimuksesta – Fingo: Suomi on asettumassa historian väärälle puolelle

Intresserad av teknik, ekonomi och vetenskap, och skriver om dessa i mån av möjlighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*