Vems revolution i Belarus ?

Situationen i gamla Vitryssland blir svårare för varje dag som går. Jag upplever att händelserna följer den logik som t.ex. Anna-Lena Laurén  beskriver i Hbl. Men det gör inte många av våra gamla kommunistkompisar. De följer Moskvas direktiv också nu, 30 år efter att Sovjetunionen föll samman. Jag är dagligen i kontakt med många av våra gamla kommunistvänner, och de förklarar för mig att Nato och CIA står bakom demonstrationerna i Belarus. Ryssland, Putin och Kina är fortfarande på riktigt socialistiska enligt dem. Jag kan inte nämna någon vid namn nu, men det handlar om folk som alltid stått bakom Ny Tid.

Är jag alltså galen, för att jag stöder ”oppositionen” i Belarus ? Är jag ”höger” och ”imperialistisk” ? Exakt samma konstellation rådde för övrigt tidigare i fallet Venezuela. Också då sades det att CIA och ”extremhögern” stöder oppositionen mot den sittande presidenten.

Det här är kanske det mest centrala i dagens diskussion.

Det andra handlar om Coronavirusets spridning. Den andra vågen tycks redan vara här. I Spanien och Frankrike är de nya virusfallen redan fler än förra våren. Fast då handlade det om oss åldringar som drabbades, nu om yngre människor. Men lika dödande är viruset nu som i våras. I Brasilien, Mexico, Usa och Indien handlar det om tiotusentals döda per 2 veckor hela tiden. I Mexico har omkring 1500 personer som hör till vårdpersonalen dött i Corona redan. Min son kom hem med livet i behåll i somras efter att under fyra månader ha stått för upprätthållandet av två Coronakliniker i Mexico inom ramen för Läkare utan gränser. Allt han berättat visar att händelserna i Italien förra våren var av samma klass som det som nu skett i Mexico  under redan  4 månader. Och som varje dag bara tycks bli värre. För varje dag som går visar det sig att Coronaspridningen är en klassfråga av första rang: De som drabbas nu i Mexico, Brasilien m.fl länder är främst fattiga människor som inte har tillgång till ordentligt boende eller uppehåll eller ens alls hälsovård.

Vi här i Norden lever i rena lyxförhållanden och den syns också i den diskussion om Coronan som förts här på Tigerns spalt. Här har Finlands strävanden att stoppa spridningen ofta ifrågasatts eller nästan löjligförklarats.  Vi fattar inte vilka framgångar som gjorts hos oss på den här fronten. Tänk om vi någonsin kunde berömma regeringen och vårt lands linje i den här frågan.

 

 

11 kommentarer på “Vems revolution i Belarus ?

  1. Bara som en snabb kommentar för jag antar att konstaterandet var delvis riktat mot mig; smittspridningen beror av flertalet faktorer, som sanitära förhållanden, befolkningstäthet, urbanisering (eller oplanerad sådan), klimat, normala preventiva åtgärder, miljömässiga orsaker (djurhållning, som i Finland är mindre belastad med sjukdomar och överdriven användning av antibiotika än i t.ex. Mexiko, där svininfluensan uppkom) liksom kulturella företeelser etc. Dessutom finns genetiska faktorer, infrastruktur och prevention som ligger till grunden för folkhälsan. I finländska förhållanden tog smittan inte fart, av detta virus i varje fall (det finns även andra länder som de baltiska och Polen där det inte heller tog fart eller spreds till låg grad, ävenså på andra kontinenter). Att prisa regeringen för detta faktum håller inte jag med om.

  2. Nåja, inte var det riktat mot någon personligt.
    Men den nya vågen av smitta kommer nog att drabba Finland lika väl som andra länder. Vi har lärt oss mycket av vårens händelser och speciellt har vi enskilda personer lärt oss att vara försiktiga. I mars kom regeringen ut så starkt att vi blev paralyserade av hela sjukdomen och det bet. Vi blev försiktiga. Allt det som du,Anna-Karin, berättar om läget i Mexico och andra länder stämmer, men samtidigt handlar detta om mycket annat också i dessa länder som är annorlunda än hos oss. Det visar att vi, i de ”utvecklade länderna”, lever i en annan värld. En värld som vi skall hålla fast vid. Vi har en regering som skiljer sig radikalt från Sipiläs högerregering och som har vågat gå starkt ut i Coronafrågan. Jag vågar inte ens föreställa mig vad Sannfinländarna och Samlingspartiet hade gjort i denna situation. För en gångs skull skall vi vara nöjda över vår regering. Och över att Sanna Marin vågat ta upp en försiktig strid mot UPM:s beslut att lägga ner den enormt stora och lönsamma pappersfabriken i Kaipola. I den frågan är vi tllbaka i den situation som rådde på 1970-talet då man ännu vågade tala om att ”nationalisera” de stora fabrikerna. Jag vet att det här ordet och begreppet inte mera bär idag men ändå måste vi våga ta upp denna diskussion. Kan man ännu år 2020 förstatliga storbolag ?????

    Hur som helst: Coronasmittan sprider sig nu snabbt bland de unga och vi äldre är i fara därför, vi också. Också jag själv hade blivit litet för försiktig i mina ”utsvävanden” i butikerna. Tills min son som kommit hem från Mexico övertygade mig att Covid19 är dödlig och fruktansvärd. Han hade stått öga mot öga med sjukdomen 4 månader i Mexico och klarat sig tack vare sin försiktighet. Just idag skriver Hbl att nästan 1400 personer ur hälsovårdspersonalen dött i Mexico av Covidsjukdomen.

  3. I Finland (befolkning 6 miljoner) är 160 döda per dag ’normal’ dödlighet, så en 3..4 extra döda per dag i corona, en ökning på ca 2%, syns nog inte ens i statistiken.

    I Mexico (befolkning 130 miljoner) är ’normal’ dödlighet 2150 döda per dag, till vilket tillkommer ca 700 extra döda i corona, dvs en fjärdedel, 25% alltså, vilket ju nog syns riktigt ordentligt i statistiken. Över tio gånger jämfört med Finland.

    Att dödligheten i corona här är så försumbar jämförd med Mexicos beror väl främst på vår levnadsstandard, våra sjukvårdsresurser och vår sociala kultur, som vi väl åtminstone tills vidare kan ta för givna i vårt nordiska välfärdssamhälle. Så personligen tycker jag som finländare att jag har råd att tala om hysteri när det gäller coronans farlighet här.

  4. Backar upp till de stackars kommunisterna. Vi är ju alla rätt åldersstigna, så det är kanske inte ägnat att förvåna att våra föreställningar om hur världen ser ut inte längre är särskilt flexibla.

    Det att Nato och USA alltfort går världsimperialismens intressen är nog en föreställning jag inte sett någon orsak att lägga bort. Det att Lukashenka och Putin gör sitt bästa för att upprätthålla en personlig, mordisk diktatur är nog värt att inse fast man har begynnande gråstarr.

    Sen har vi ju åsiktsdiktaturerna i Ungern och Polen, den totala korruptionen i Rumänien och Bulgarien och en hel del till sånadär, bara i lilla Europa. Världen är nu bara inte den söta ljusröda somliga av oss kanske hoppades på, mera bloddrypande röd med gråmörka inslag. Mot den bakgrunden börjar ju Boris Johnson och Berlusconi verkar småskojiga (fast Berlusconi är nu på sjukhus i, för att gå varvet runt, corona)

  5. Ganska cyniska svar av hela bunten. Tyvärr.
    Bert har varit ”avigt” inställd mot ”coronahysterin” från början redan. Det är rena nonsens att sitta och mixtra med dödlighetsstatistiken gällande Coronan och sen dra slutsatsen att ”ingen fara”. Vi lever i en jäkla fara ! Titta bara på hur det gick på ålderdomshemmen i Sverige då man var aningen oförsiktig. Om man skulle granska statistiken över dödlighet i Sveriges ålderdomshem nu jämfört med tidigare år ser man mer än en fördubbling av den. Också i Finland drabbades några motsvarande hem med samma följd men våra myndigheter lyckades stoppa den utveckligen. Coronan handlar inte heller bara om dödlighet. Den är i princip lika dödlig som Spanska sjukan efter första världskriget, men på den tiden hade man inte just botemedel och därför blev den slutliga dödligheten mycket värre än nu. Coronan och situationen kring den har ställt till det enormt i Finland (liksom i alla andra länder): Ekonomin rasar, narkotikaproblemen skjuter i höjden, stora förändringar sker på samhällets alla plan. Det som min son berättat om jobbet vid klinikerna i Mexico skiljer sig markant från Berts inställning. Vi lever nu i en situation som vi inte varit med om under våra liv hittills. Nu om nånsin borde vi vara nöjda över allt det vi vänstermänniskor gjort sedan andra världskriget då det gällt att bygga upp Finlands välfärd. Det var på vippen att statsminister Sipiläs regering hade lyckats med att spoliera kärnan i denna politik på hälsovårdens område – genom att genomföra en hälsovårdsreform vars kärna hade varit privatisering av sjukvården. Inte är våra hälsocentraler nu heller spciellt bra, men de är kommunala och vi kan med politikens medel utveckla dem. I USA har demokraterna mycket större svårigheter med att driva igenom en verklig demokratisk hälsovårdsreform. Och vi skall försvara vår sittande regering och ge vårt stöd till den. Minns att Sannfinländarnas stöd hela tiden ligger på nästan samma nivå som socialdemokraternas. I nästa val kan läget kantra över åt höger mycket kraftigt.
    Och som jag skrev: Nu under denna regerings tid skall vi diskutera vart allt vi vill att vänsterpolitiken skall leda. Tag t.ex. UPM:n Kaipolas fabrik. Vad kan vi ställa för vänsterkrav ? Då statsministern talar om att diskutera detta skrattar man åt henne. Och nu medan jag skriver detta lyssnar jag med andra örat på nyheterna från Centerns partikongress. Enorma krafter är i rörelse som försöker driva partiet radikalt åt höger.

    Jag förstår inte heller varför Anders är så cynisk i Belarusfrågan. Mitt utträde ur den kommuniska ”kyrkliga sekten” började 1981 i samband med händelserna i Polen, nästan samma som händer idag i Belarus.Det har räckt decennier för mig att fatta att vi i tiden hade totalt fel i vår inställning till ”realsocialismen”. Hela 1970-talet jobbade jag på heltid för att göra Finland till ett ”realsocialistiskt” land. I nära samarbete med ryssarna, eller sovjeterna som de hette då. Jag skäms idag oerhört över det jag gjorde på den fronten då. Därför har jag förståelse för folkets strävanden i Belarus. Och jag försvarar dem entydigt. Nato och EU och USA må vara högers bastioner men de är inte de som har indoktrinerat det Belaruska folket, liksom inte heller folket i Venezuela. Tycker vi kanske att ett system som i Ryssland där oligarkerna har hela makten i landet vore bättre ? Det som de facto nu råder i Ryssland och i Belarus.

    Därför säger jag till er alla gamla ålderdomliga kommunistfantaster: Ryssland är inte mer socialistiskt och inte heller Belarus. Och Kinas socialism är långt ifrån det vi eftersträvade på 1970-talet. I Kina råder inte ”proletariatets diktatur” utan de kinesiska oligarkernas diktatur.

  6. Cynisk? Jag? Nå, om ’mordisk diktatur’ kan tolkas som en cynisk term så….Stalin lät skjuta min morfar, vilket inte hindrade att både min mor och min moster, i följd, för en kort tid, var Otto Ville Kuusinens ’flickvänner’. Jag, som vid fem års ålder skrämde vettet ur min dagtant med att deklarera att jag är kommunist, har kanske ett lite vrångt perspektiv på historiens gång…

  7. Kanske jag inte riktigt förstod vad en ”mordisk” diktatur är. Men huruvida det att Nato och USA ”fortfarande går världsimperialismens intressen” i fallet Belarus idag eller kanske Navalny i Ryssland idag är för mig ett frågetecken. Det är ju minsann inte USA eller Nato som satt igång dagens revolution i Belarus eller oppositionsrörelsen i Ryssland. Dessa är autonoma proceser som det finns all orsak att förhålla sig seriöst till och stöda. Och speciellt om Belarus nu dras med ”mordisk diktatur” så finns det ju orsak att vara glad åt den starka oppositionen i Belarus. Och inte lägga ”band på tungan” för att USA och Nato stöder världsimperialismen. Det kallas för självcencur i så fall.

  8. Lite onödiga snabbkopplingar där. Jag är faktiskt 1. helt övertygad om att Putin och Lukashenka upprätthåller diktaturer och det är det som också skapat motståndet mot dem, inte George Soros eler Jens Stoltenberg. Men 2. jag vill inte heller låta oss glömma att imperialismen finns, att USA och Nato – och förresten på sin kant Kina – kör det tåget. Vems band på vems tunga blir jag inte riktigt klok på.

    Förresten: För den som vill utöva konspirationsteorier är det kanske intressant att notera att Trump faktiskt med sitt handlande, allra senast i Navalnyiaffären, hela tiden går Putins intressen tillmötes. Han splittrar konkurrenten USA, hoppar jämfota på konkurrenten Kina, återger friskt alla maskirovkagängets corona- mfl svindlerier, bryter alla internationella avtal och relationer, i synnerhet till konkurrenten EU. Även imperialismen är ett mångfacetterat, ofta konfliktfyllt (=krig) fenomen.

  9. I en sådan här diskussion drunknar varje liten fråga i en uppsjö av nya konflikter och problem, världen över. Och frågorna man lyfter upp tenderar att förlora betydelse mot den bakgrunden.

    Det enda jag försökte säga från början var att jag stöder folkresningen i Belarus. Det känns att den är legitim och strävar efter större demokrati och mer mänskliga rättigheter i Belarus än vad dagens ”mordiska diktatur” ger folket där. Nato och hela det ”imperialistiska lägret” må sen ha sina egna strävanden, liksom ju också Warschavapaktens länder har, fast Ryssland inte mer leder en pakt vid det namnet, och heter inte heller med Sovjetunionen och är inte heller mer socialistiskt.

    Ibland är det svårt att våga ta ställning i en värld som tycks vara synnerligen splittrad med oklara trender inom stormaktspolitiken. Därför rekommenderar jag ännu en gång (gjorde det i min blogg förra hösten också) att ni försöker skaffa Thomas Manns dagböcker från mitten av 1930-talet. I de här dagböckerna vittnar Mann om otaliga möten och diskussioner med centrala politiker och intellektuella från hela Europa. Han visar hur svårt det var för människorna ännu i början av 1930-talet att våga entydigt fördömma Hitler. I dagens globaliserade värld finns det ju dessutom många personer som tenderar att försöka bära Hitlers mantel.

  10. Lite mera mixtrande med dödlighetsstatistik: Döda i corona 335 sen årets början vilket extrapolerat till årets slut blir snäppet under 500 per år. Döda i alkoholrelaterade sjukdomar är ca 1700 per år, alltså är alkohol tre gånger så farligt som corona. Skål på den saken!

  11. Berts ”sammandrag” låter litet speciellt. Då Finland uppvisar så få döda i Coronan så är detta ju inte ett bevis för att sjukdomen är ofarlig utan ett bevis på att Finland hanterat epidemin lyckofullt. Som jag sagt tidigare: Till all lycka skrämde regeringen slag i oss i tid så att vi sen kunde på egen hand vara tillräckligt försiktiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.